Emoties van paarden

Conrad van Pruijssen
10.00 uurPK 4
12.00 uurPK 5
15.30 uurPK 2

Inmiddels is het wetenschappelijk aangetoond dat paarden ook emoties hebben. Het wordt natuurlijk pas echt interessant als je deze wetenschap kan toepassen in de training van paarden. Conrad van Pruijssen legt uit hoe je dat doet. Hij leert je de zeven emotionele systemen en vertelt hoe die de resultaten van je training beïnvloeden.

Neem bijvoorbeeld het zogenaamde CARE-systeem. Dit wordt onder andere geactiveerd als paarden elkaar groomen. Hierdoor daalt de hartslag en komen er hormonen vrij die het paard een goed gevoel geven. Als ruiter kun je gebruikmaken van ditzelfde positieve systeem. Maar onbewust doen we soms ook dingen die een negatief emotioneel systeem triggeren waardoor er juist stress hormonen vrijkomen. “In vriendschappelijke relaties voelen wij ons beter bij mensen die vaker onze fijne systemen triggeren”, zegt Conrad. Zo’n fijne vriend kun je ook voor je paard zijn.

 

Conrad van Pruijssen studeerde gedragswetenschappen voor dieren en werkte daarna in het bedrijfsleven als coach, voor mensen. Nu heeft hij zelf twee bedrijven. De Clickercoach, het ene bedrijf, organiseert trainingen voor paardenhouders. De clickermethode staat daarbij centraal. Zijn andere bedrijf heet Happy Parents Happy Kids en dat helpt ouders bij het opvoeden van hun kinderen. Volgens Conrad heeft het trainen van paarden en het opvoeden van kinderen een belangrijke overeenkomst: in beide gevallen probeer je goede kwaliteiten uit te bouwen.

 

“Ik train geen paarden, maar mensen. Een paard trainen is het makkelijkste deel. Mensen trainen duurt soms wat langer.”