Welzijn bij De Paardenkamp
Sociaal contact met soortgenoten, onbeperkte beschikking over ruwvoer en vers water en vrije beweging. Deze welzijnseisen staan hoog in het vaandel bij De Paardenkamp. Er is bijvoorbeeld groepsstalling en een Paddock Paradise. Vooral op gebied van voeding is de laatste jaren veel ten goede veranderd, legt beheerder IJsbrand Muller uit. Zo krijgen de oudere paarden geen of zo min mogelijk krachtvoer. In zijn verhaal legt hij uit hoe ze dan wel alles binnen krijgen wat ze nodig hebben.
Als er nieuwe paarden bij De Paardenkamp komen, wordt er geruime tijd uitgetrokken om met de eigenaar te bespreken hoe het paard altijd werd verzorgd. Dit om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Het valt daarbij op dat niet overal bekend is wat er nodig is op welzijnsgebied. Vooral de gebitscontrole laat nog wel eens te wensen over. Sommige paarden hebben volgens hun eigenaar een gebruiksaanwijzing. Maar in de praktijk blijkt dat veel van dat gedrag verdwijnt als ze enige tijd in een kudde lopen en weer echt ‘paard’ kunnen zijn.
Als paarden ouder worden is het soms niet altijd mogelijk om 100 procent aan alle welzijnseisen te voldoen. Meestal komen ze tegen het einde van hun leven in een fase dat individueel en in alle rust eten fijn voor ze is. De Paardenkamp voorziet daarin, maar zorgt wel dat ook die groep overdag met vriendjes buiten staat. Daarnaast zijn de individuele stallen van zogenaamde ‘snuffelluiken’ voorzien.
Leer alles over welzijn voor oudere paarden. IJsbrand deelt de ervaring die bij De Paardenkamp is opgedaan.
IJsbrand Muller is beheerder bij Stichting De Paardenkamp in Soest. Hij heeft een agrarische achtergrond en voeding van dieren heeft altijd zijn speciale belangstelling gehad. Bij De Paardenkamp houdt hij met zijn collega’s het welzijn van de oudere paarden scherp in de gaten, waarbij oog is voor de individuele behoeften, die soms verschillen. Als hobby is hij enthousiast Shetlanderfokker.
“Ook bij ons is in de loop der jaren veel veranderd, waardoor het welzijn is verbeterd.”