Eerste hulp bij vermageren

Janneke Sleutjens
11.00 uurPK 2
13.30 uur PK 2

Eerste hulp bij vermageren

Het komt voor dat paardenarts Janneke Sleutjens bij een ouder paard wordt geroepen dat is vermagerd en spierverlies heeft. Dat een paard op latere leeftijd eerder mager wordt, maakt onderdeel uit van het verouderingsproces. En als ze daarbij ook nog met pensioen gaan en dus niet meer worden getraind, dan is spierverlies een logisch gevolg, want spieren bouw je op door de combinatie van voeren en training. Maar het is belangrijk dat de bodyconditie van oudere paarden op peil blijft. Janneke legt uit hoe ze dat bereikt. Als eerste doet ze een klinisch onderzoek en gebruikt ze diagnostiek om alles waar op medisch gebied iets aan kan worden gedaan op te sporen. Daarnaast zijn er de nodige managementzaken, die het verschil kunnen uitmaken. Zo zijn er oudere paarden die in een kudde worden gehouden en onbeperkt ruwvoer krijgen. “Dat is natuurlijk goed, maar weet je hoeveel hij exact eet? Misschien wordt hij weggejaagd of kan hij het voer niet goed genoeg opnemen.” Janneke maakt gebruik van een door haar collega David van Doorn ontwikkeld softwareprogramma, waarmee een individueel dieet kan worden samengesteld, waarbij rekening wordt gehouden met verschillen in alle voerproducten die er zijn. Zo kan er een rantsoen op maat worden gemaakt, waarbij bijvoorbeeld rekening wordt gehouden met een slecht gebit of aanleg voor hoefbevangenheid.

Dr. Janneke Sleutjens is erkend paardenarts. Ze werkte een jaar in Amerika, twee jaar in Engeland en is sinds 2014 verbonden aan de Ambulante Kliniek voor Paarden van de Universiteit Utrecht. Janneke heeft zelf altijd paardgereden, maar door haar drukke werkzaamheden en de komst van twee kindjes is daar nu geen tijd voor. “Maar misschien begin ik wel weer, mochten mijn kinderen ook belangstelling voor paarden krijgen…”

“Het is niet normaal dat een ouder paard erg terugvalt in conditie. En het hoeft ook niet, want we kunnen er veel aan doen.”