Paarden worden niet met probleemgedrag geboren

Paula van de Geest
10.00 uurPK 6
13.30 uurPK 5
15.30 uurPK 6

Ongewenst gedrag, dat is volgens Paula een betere uitdrukking dan probleemgedrag. Het gaat immers om gedrag dat wij ons paard liever niet zien vertonen. Dat kan iets kleins zijn, zoals niet goed meelopen of narrig zijn naar andere paarden of iets groots als wegrennen, bokken of steigeren. “De kans dat een paard wordt geboren met een kronkel in zijn hoofd is heel klein. Bijna altijd is het terug te voeren op de mens.” In deze lezing bespreekt gedragsdeskundige Paula de drie belangrijkste oorzaken.

Bij het zoeken naar een oplossing kijkt ze naar het management en voerbeleid, of een paard pijn of ander lichamelijk ongemak ervaart en of er sprake is van miscommunicatie tussen mens en paard. Bij paarden die ineens ander gedrag vertonen, is het vooral zaak om na te gaan wat er is veranderd. Een nieuw paard is lastiger, omdat daarvan niet altijd bekend is wat zijn ‘normale’ gedrag is. Paula legt uit wanneer bij haar alarmbellen afgaan, wat je kunt doen om ongewenst gedrag te veranderen en hoe zij dat zou aanpakken. Ze komt met tal van voorbeelden. Singelnijd of ander vervelend gedrag bij het opzadelen en opstijgen wijst bijvoorbeeld vaak op lichamelijk ongemak. Hoewel het probleem soms al is verholpen en het paard blijft volharden in zijn reactie, omdat hij nog steeds ongemak of pijn verwacht. “Maar dan nog moet je wel zeker weten dat het geen pijn meer doet, voor je ermee aan de slag gaat.” Een veelvoorkomend misverstand waar ze tegenaan loopt is dat mensen denken dat paarden slechte gedragingen, zoals luchtzuigen, van elkaar overnemen. “Dat is niet zo, want dan zouden ze ook moeilijke oefeningen kunnen leren door naar elkaar te kijken. Het heeft te maken met het management bij een bepaalde stal, waardoor meerdere paarden hetzelfde reageren.”

Meer leren of zelf een probleem bespreken? Daar is in deze lezing alle gelegenheid voor.

Paula van de Geest raakte na haar rechtenstudie aan het werk in de marketing en communicatie. Maar het paardenvirus kriebelde, dus ze deed daarnaast de opleiding tot Instructeur Paard en Gedrag bij E-quine.com van Annemarie van der Toorn. Ook volgde ze de opleidingen tot HorseProfile coach en tot Coach met het Paard als Spiegel. Tegenwoordig combineert ze werken bij De Paardenkamp met een eigen bedrijf. Ze geeft advies en trainingen gericht op ongewenst gedrag bij paarden, geeft (grondwerk)les en coacht mensen met behulp van paarden. Meer info vind je op www.paulavandegeest.nl

“Paarden worden niet met probleemgedrag geboren.”