Ook bij de juiste beslissing, blijft het moeilijk…

Yteke Elte

paard euthanasie

Als het einde in zicht komt

Meestal weet je het diep van binnen wel. Het gaat niet meer met je paard. Maar hoe en vooral ook wanneer hak je de knoop door? Een moeilijke beslissing. Bij een ongeluk of een acute ernstige aandoening is het meestal snel duidelijk. Maar hoe ga je ermee om als de kwaliteit van leven langzaam afneemt, zonder constante ernstige pijn? Het helpt om erover te praten. Dierenarts Yteke Elte geeft voorbeelden uit de praktijk. Stap voor stap legt ze uit hoe euthanasie precies in z’n werk gaat. Maar daarnaast is er ruimte voor alle gevoelens die erbij komen kijken. Want al weet je zelf wel dat je iets doet in het belang van je paard, het blijft een vreselijke beslissing. Sommige mensen stellen de onvermijdelijke beslissing lang uit. Anderen hakken de knoop misschien eerder door, maar krijgen dan soms later last van verdriet of schuldgevoelens. Had je het nog langer moeten aankijken? Was er niet nog een andere oplossing mogelijk geweest? De mening of reacties van vrienden en stalgenoten kunnen een rol spelen. Yteke legt uit hoe een dierenarts in zo’n proces een geschikte gesprekspartner kan zijn en kan helpen bij het nemen van een juiste beslissing voor jou en je paard. Wat kan troost bieden?

Iedereen met paarden krijgt hier vroeger of later mee te maken. Het onderwerp is vaak moeilijk om over te praten. Bezoekers van eerdere edities geven aan dat ze enorm veel hebben gehad aan deze lezing, die vaak emotioneel is, maar ook veel opluchting geeft.

Drs. Yteke Elte is teamleider van de Ambulante Kliniek voor Paarden van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Ze is erkend paardenarts, heeft zelf een aantal paarden, waarmee ze ook fokt en is actief geweest als spring- en dressuuramazone. Haar speciale interesse ligt bij het, samen met de eigenaar, zo goed mogelijk begeleiden van paarden, zodat ze optimaal kunnen presteren en gezond oud worden.

“Ook al weet je dat je de juiste beslissing neemt, het blijft moeilijk..”