Geduld, hoe ver ga je daarin?

Tessa van Daalen

Tessa van Daalen Dag van het Oudere Paard 2022

Je geduld verliezen met een paard betekent dat al het werk dat je daarvoor hebt gedaan nutteloos is geweest. Je bent terug bij af. Of misschien zelfs nog wel verder achterop, want je paard vertrouwt je niet meer. Deze wijze raad kreeg Tessa van Daalen ooit van de beroemde vrijheidsdressuurtrainer Frédéric Pignon. Maar hoe bewaar je je geduld als een paard het bloed onder je nagels vandaan haalt…?

Heb jij genoeg geduld om te wachten tot je paard je begrijpt? Dat duurt namelijk vaak langer dan je denkt. Veel ruiters laten zich opjagen door een agenda, verwachtingen of een naderende wedstrijd. Ze gaan doordrammen en afdwingen. Dat werkt averechts. Er zijn ook mensen die geduld verwarren met geen grenzen stellen. Dat kan zelfs tot gevaarlijke situaties leiden. Hoe geduldig ben jij met je paard?

Tessa van Daalen de Graaff (1965) is instructeur, jurylid en actief dressuuramazone. Met haar paard Davy heeft ze internationaal tot op het hoogste niveau gereden. Daarnaast heeft ze als hippisch journalist vele artikelen en boeken geschreven over veterinaire en dressuurtechnische onderwerpen. Ze heeft momenteel verscheidene leerlingen met paarden tussen de 4 en 30 jaar, die succesvol meedoen aan wedstrijden.

 “Helder een vraag stellen is iets anders dan je paard dwingen antwoord te geven.”