De moeilijkste beslissing…

Yteke Elte

euthanasie paard

Wanneer hak je de knoop door? Hoe neem je die moeilijke beslissing? Als een paard ernstig ziek wordt of een ongeluk krijgt, is er meestal geen keuze. Maar wat doe je als je merkt dat je oudere paard steeds meer moeite krijgt en de kwaliteit van leven afneemt, zonder direct aanwijsbare pijn? “Praat erover”, is het advies van dierenarts Yteke Elte. “Meeste mensen weten het diep van binnen wel, dat het eigenlijk niet meer gaat. Maar wanneer bel je de dierenarts?”

Ze legt uit hoe euthanasie precies in z’n werk gaat. Naast deze praktische informatie is er ruimte voor alle gevoelens die erbij komen kijken. “Ook al weet je dat je het goede doet voor je paard, het blijft een vreselijke beslissing. Er zijn mensen die het zo moeilijk vinden dat ze eigenlijk te lang wachten. Aan de andere kant zijn er ook die erna kampen met verdriet of zelfs schuldgevoelens. Vooral als ze -soms door meningen van de omgeving- het idee krijgen dat ze misschien te snel zijn geweest of dat er nog andere oplossingen mogelijk waren geweest. Je dierenarts is de aangewezen gesprekspartner om je te helpen bij het nemen van de juiste beslissing voor jezelf en je paard.”

Iedereen met paarden krijgt hier vroeger of later mee te maken. Het onderwerp is vaak moeilijk om over te praten. Bezoekers van eerdere edities geven aan dat ze enorm veel hebben gehad aan deze lezing, die vaak emotioneel is, maar ook veel opluchting geeft.

Drs. Yteke Elte is teamleider van de Ambulante Kliniek voor Paarden van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Ze is erkend paardenarts, heeft zelf een aantal paarden, waarmee ze ook fokt en is actief geweest als spring- en dressuuramazone. Haar speciale interesse ligt bij het, samen met de eigenaar, zo goed mogelijk begeleiden van paarden, zodat ze optimaal kunnen presteren en gezond oud worden.

“Ook al weet je dat je de juiste beslissing neemt, het blijft moeilijk..”