De Paardenkamp vroeger en nu: rondleiding

Piet van Bethlehem

paardenkamp rondleiding

Wil jij weten hoe De Paardenkamp tot stand is gekomen en hoe het er tegenwoordig aan toe gaat? Ga dan mee met de rondleiding van Piet van Bethlehem. Deze medewerker van het eerste uur kan smakelijk vertellen over wat hij meemaakte, toen hij 41 jaar geleden in dienst kwam. Sommige werkzaamheden werden met paard en wagen gedaan. Tegenwoordig voorziet Piet de ruiven op het Paddock Paradise met een shovel van ruwvoer en worden alle stallen mechanisch opgestrooid. “Vroeger werkten paarden voor de mensen en nu is het andersom.”

Hij heeft de groei van De Paardenkamp van 40 paarden tot de meer dan 100 bewoners van nu meegemaakt. Op Boerderij Vosseveld staan paarden die de meeste verzorging en individuele aandacht nodig hebben. Er is steeds meer kennis over hoe je paarden een fijne oude dag kunt bezorgen. Piet gaat je daar alles over vertellen en laten zien. Uiteraard zijn vragen welkom.

Piet van Bethlehem (64) fietst elke dag 17 kilometer van zijn huis naar zijn werk bij De Paardenkamp. Met veel plezier, want hij heeft het super naar zijn zin, al vanaf hij als jongen vroeg of hij er een baantje kon krijgen. Als jongste van tien kinderen was hij van huis uit gewend om met paarden te werken. “Paarden zijn edele dieren, ik heb er altijd een zwak voor gehad. Ik heb ook wel gereden, maar ben daarna in de mensport geraakt.” Hij heeft thuis nog twee Shetlanders. “Als grasmaaier”, lacht hij. Eén van zijn voormalige menpony’s, Gerrie, is 34 jaar en staat bij De Paardenkamp. Piet zegt dat hij gek is van álle paarden, maar kleine maat Welshpony’s vindt hij het allermooist. “Ik geniet hier elke dag en vertel er graag over.”

Vroeger werkten paarden voor de mensen en nu is het andersom.