Drie rantsoenen op een rij
Wat voer je je oudere paard? Daarbij gaat het niet alleen om het soort voer, maar ook de hoeveelheid. Wanneer voer je dat en waarom is dat wat je geeft? Michelle Houkes neemt je mee, als de oudere paarden die bij Boerderij Vosseveld staan na de middagpauze van de wei naar hun stal gaan. Deze bewoners staan op deze locatie, omdat ze de meeste zorg nodig hebben en daarom ook individueel worden bijgevoerd. Michelle leert je precies waar de medewerkers van De Paardenkamp op letten. “Wij zijn getraind om in één oogopslag de conditie van een paard in te schatten. We letten op de gevuldheid van de flanken, op de bouw, op het gedrag. Ik ga de bezoekers leren hoe ze ook zo naar hun paard kunnen kijken, zodat ze leren inschatten of er iets aan het rantsoen moet worden veranderd en zo ja, wat. Daarbij is het belangrijk om te weten dat je de conditie regelmatig moet monitoren, want die kan variëren.”
Michelle geeft daarnaast uitleg over de verschillende soorten voeding die bij De Paardenkamp worden gebruikt en wat de ervaringen daarmee zijn. Ook vertelt ze wat het rantsoen is bij aandoeningen als hoefbevangenheid en de ouderdomsziekte PPID of wat ze doen als een paard niet wil eten. Heb je vragen over je eigen situatie, neem dan een foto van je paard mee.
Michelle Houkes werkt al sinds 2017 bij De Paardenkamp. Ze noemt zichzelf een manusje van alles. Van huis uit is ze een echt paardenmeisje. “Al van jongs af aan zat ik bij mijn oom op de kar en op mijn zesde kreeg ik mijn eerste eigen pony.” De pony’s groeiden met haar mee, tegenwoordig heeft ze een grote KWPN’er van 12 jaar. Bij De Paardenkamp doet ze niet alleen de verzorging van de bewoners, ze geeft ook rondleidingen, begeleidt kinderfeestjes, helpt bij onderhoudswerkzaamheden en staat in de stand bij evenementen. Door haar werk heeft ze een schat aan ervaring op gebied van voeding voor paarden.
” Conditie moet je monitoren, want die varieert.”