Heeft jouw paard pijn?
Hoe kun je ontdekken of jouw paard ergens pijn heeft? Dat kan door hem te bestuderen en via een app scores te geven, bijvoorbeeld voor gezichtsuitdrukkingen. Anesthesist en dierenarts Thijs van Loon heeft dit samen met veel andere dierenartsen, wetenschappers en studenten ontwikkeld. Hij geeft in deze lezing uitleg over de pijn- en welzijns app (EPWA), waarmee je zelf aan de slag kunt.
De methode die wordt gebruikt wordt ook bij mensen gehanteerd voor pijnscoring. Het verschil is uiteraard dat paarden niet kunnen praten, maar er zijn situaties denkbaar waarbij mensen dat niet kunnen en dan willen dokters ook weten of ze pijn hebben. Er bestaan ‘samengestelde pijnschalen’ die bij paarden wetenschappelijk zijn getest voor diverse soorten pijn, bijvoorbeeld aan benen, na een operatie of bij acute koliek. Ook gaat Thijs in op de gezichtsuitdrukkingen die kunnen wijzen op acute of chronische pijn.
Je leert tijdens deze lezing van alles over pijnherkenning bij paarden en ezels en hoe je thuis hiermee aan de slag kunt. “Je kijkt hierna beslist anders en beter”, zegt Thijs, die ook ingaat op de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied. Zo wordt bijvoorbeeld ook pijnscoring voor veulens ontwikkeld.
Dr. Thijs van Loon begon als medisch bioloog, maar studeerde in 2000 ook af als dierenarts. Hij werkte in de paardenkliniek van dierenhospitaal Visdonk in Roosendaal. Na drie jaar vertrok hij naar de Universiteitskliniek voor Paarden in Utrecht, waar hij zich specialiseerde tot anesthesist. Daar heeft hij bijna 18 jaar lang in de kliniek gewerkt, studenten onderwezen en veel onderzoek gedaan. In september 2021 is hij begonnen bij het SMDC in Heesch. Vanuit daar werkt hij nu voor veel paardenklinieken van Altano in heel Europa. Hij traint dierenartsen en para-veterinairen in de anesthesie en pijnbestrijding. Sinds februari 2023 is hij ook weer parttime werkzaam aan de Universiteit in Utrecht in de patiëntenzorg, het onderwijs en het klinisch onderzoek.
“Na deze lezing kijk je thuis anders naar je paard”