Hoe verander je een gedragspatroon?

Annemarie van der Toorn

voerstress paarden voorkomen

Soms doen paarden dingen waar wij mensen minder blij mee zijn. Oudere paarden hebben ook wel eens vervelende ingesleten gedragspatronen. Hoe zijn die ontstaan en -misschien nog veel belangrijker- kun je daar nog wel iets aan doen? Gedragstrainer Annemarie van der Toorn heeft een enorme ervaring op dit gebied. “Hoe oud een paard is maakt niets uit, het is altijd mogelijk om hem iets te leren. Daar hoort ook iets afleren bij. Het kan best uitdagend zijn om een gedraging te her-trainen. Ik kan je daarbij helpen.”

Annemarie geeft aan de hand van praktijkvoorbeelden uitleg hoe je problemen kunt oplossen bij paarden, die al langere tijd ongewenste gedragingen vertoonden. Ze legt uit hoe je terugval kunt voorkomen. Vermakelijk is het inzicht dat zij geeft in wat mensen doorgaans doen als een paard ongewenst gedrag vertoont. Dat loopt uiteen van het vermijden van de aanpak tot niet consequent zijn, waardoor vaak onbewust het verkeerde wordt beloond, wat natuurlijk niet tot het gewenste resultaat leidt.

Deze ervaren trainer kan op smakelijke wijze vertellen en je gaat gegarandeerd vol inspiratie naar huis. Schroom ook niet om je eigen vragen te stellen.

Annemarie van den Toorn is gedragstrainer, docent en auteur van het boek ‘Kijken door de ogen van het paard’. Ze is gespecialiseerd in het verhelpen van paardengedrag dat als ongewenst wordt ervaren. Als kind was ze fanatiek ponyruiter. Ze volgde een opleiding bij de beroemde paardenfluisteraar Monty Roberts. Inmiddels heeft ze haar eigen bedrijf E-quine.com en biedt de erkende opleiding aan tot Instructeur Paard & Gedrag.

“Een paard is nooit te oud om iets af te leren.”