Hevige reactie op suiker in voer

Ellen Roelfsema

paarden insulinedisregulatie insulineresistentie

Over insulineresistentie heb je vast wel eens gehoord. Maar wat weet je over insulinedisregulatie? Deze nieuwe term duikt steeds vaker op. Het gaat om paarden die een hevige reactie hebben op suikers in het voer. “Dit komt voor bij paarden die last hebben van hormonale hoefbevangenheid, een bijverschijnsel van de aandoeningen PPID en EMS”, zegt Ellen Roelfsema. “Ze krijgen dezelfde hoeveelheid eten als de andere paarden op stal, maar hun lichaam geeft veel meer insuline af.
Toch zijn ze niet per se insuline resistent.”

Wat is het verschil tussen deze begrippen en waar gaat het mis bij die paarden? Daar gaat deze lezing over. Je hierin verdiepen geeft je meer kennis over de preventie van insulinedisregulatie en hoefbevangenheid. Ellen vertelt alles over de risicofactoren en waar je als eigenaar op kan letten. “Je ziet het namelijk niet aan de buitenkant.”

Deze lezing biedt meer diepgang en theorie en sluit aan op de praktische lezing van Robin van den Boom over het managen van PPID en EMS.

Ellen Roelfsema werkt bij de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en is gespecialiseerd in paarden en ezels. Ze werkt als arts in de kliniek en geeft les op de universiteit aan toekomstige dierenartsen. Daarnaast doet ze onderzoek op gebied van ezels, sportfysiologie, metabole en hormonale aandoeningen (endocrinologie) waar PPID en EMS ook onder vallen.