Nooit te oud om te leren

Machteld van Dierendonck

‘Je bent nooit uitgeleerd’ is een bekend gezegde. Geldt dit ook voor paarden op leeftijd? Absoluut, vindt gedragsdeskundige Dr. Machteld van Dierendonck, die daar smakelijk en aan de hand van mooie voorbeelden over kan vertellen. Oudere paarden kunnen prima nieuwe dingen leren. Maar hoe pak je dat het beste aan? Daar zijn veel studies naar gedaan. Machteld legt je uit hoe je de beste resultaten kunt bereiken door toepassen van de soms ingewikkeld klinkende leertheorie maar nu met behulp een door iedereen te begrijpen jasje: het ‘WOW’. WOW staat voor Welzijn Onder Werktijd en is speciaal ontwikkeld om optimale omgang met paarden (of dieren in het algemeen) makkelijk uit te leggen, met heel veel tekeningen. Ze gaat in op hoe paarden leren en wat je moet doen voor optimale communicatie met je paard, hoe leer he hem zonder problemen vieze medicatie toch te eten, of om je gevallen borstel voor je op te pakken? Hoe je ook samen leuke dingen kan bereiken ook als je paard te oud is om nog te rijden. Anderzijds vertelt ze ook hoe een paard jou africht zodat je zonder het door te hebben doet wat hij wil. Als je door hebt hoe je het beste iets kunt uitleggen aan het paard en wat je moet doen bij een bepaalde reactie of als het niet lukt wat je in je hoofd hebt, dan kun je grote stappen maken. De band tussen jou en je paard verbetert, het wordt nog leuker om hem iets te leren, en komt ook nog  het welzijn ten goede. 

Wil je meer weten van WOW en de leerprincipes en de band met jouw paard verbeteren? Kom dan naar deze lezing van Machteld.

Machteld van Dierendonck is klinisch etholoog en gespecialiseerd in het behandelen van gedragsproblemen bij paarden. Ze is erkend door het Europese Veterinair Specialisten College als gedrag- en welzijnsexpert, heeft haar eigen praktijk (Equus Research & Therapy). Daarnaast geeft ze les in diergedrag en welzijn op de faculteiten diergeneeskunde van de universiteiten Utrecht, Gent en Antwerpen. Machteld heeft vijf IJslandse paarden waaronder een 36-jarige merrie.

“Op de juiste manier gebracht lukt leren altijd.”