Kuddegedrag op oudere leeftijd

Machteld van Dierendonck

Een paard is een kuddedier. Sociaal contact met soortgenoten staat bovenaan het lijstje van welzijnseisen, als je een paard een zo ‘paardwaardig’ mogelijk leven wilt bieden. Maar wat is dat precies, ‘sociaal contact’? Hoe vaak en hoe lang hebben ze dat nodig voor hun welzijn? En hoe kun je aan het gedrag merken dat het goed is?

Kuddegedrag is uitgebreid bestudeerd door gedragsdeskundige Dr. Machteld van Dierendonck. Het is een fascinerend samenspel. In het verleden werd wel gedacht dat er één leider was, maar dat is achterhaald. Hoe zit het dan wel? Machteld geeft uitleg over de onderlinge dynamiek, maar ook hoe wij als mens daarin passen. Wij bepalen immers vaak welke paarden bij elkaar worden gezet en dat is lang niet altijd zoals ze dat in de vrije natuur zelf zouden regelen. Wat kan er dan gebeuren en hoe kan je voorkomen dat er problemen ontstaan, ook bij sociaal ervaren dieren? Je leert hoe je een groep kunt vormen. Kunnen alle paarden bij elkaar staan?

Een heel ander aspect hierbij is dat bij paarden op leeftijd hun plek in de rangorde kan veranderen. Een natuurlijk proces. Het kan uiteindelijk voorkomen dat jouw oudere paard ineens wordt uitgestoten, wat soms best hardhandig kan gaan. Hoe moet je hiermee omgaan?

Machteld van Dierendonck is klinisch etholoog en dierwelzijnexpert en gespecialiseerd in het behandelen van gedragsproblemen bij paarden. Ze is erkend door het Europese Veterinair Specialisten College als gedrag- en welzijnsexpert, heeft haar eigen praktijk (Equus Research & Therapy). Daarnaast geeft ze les in diergedrag en welzijn op de faculteiten diergeneeskunde van de universiteiten Utrecht, Gent en Antwerpen. Machteld heeft drie IJslandse paarden waaronder een 37-jarige merrie.

“Ieder paard heeft 24/7  sociaal contact met soortgenoten nodig.”