Mooiere foto’s van je paard maken

Leandra van Heusden

Hoe maak je nou de mooiste foto’s van je paard? Zelfs als je geen professionele camera hebt, maar alleen kiekjes met je telefoon maakt, gaat paardenfotograaf Leandra van Heusden je tips en trucs leren, waardoor je je paard nog beter in beeld kunt brengen. Of hoe je fraaie foto’s van je stalgenoten met hun paarden kunt maken. “Het lastige aan paardenfotografie is meestal niet het paard zelf. Natuurlijk is het belangrijk om de juiste camerapositie te nemen en op de achtergrond te letten. Daarnaast wil je de oortjes naar voren hebben. Maar als er iemand bij een paard staat, is die vaak te druk bezig met hoe de foto wordt. Terwijl het handiger is als die persoon gewoon staat en vooruit kijkt. Anders kijkt het paard ineens goed, terwijl de begeleider de verkeerde kant op staat.”

Leandra heeft veel ervaring als paardenfotograaf en maakt sprookjesachtige beelden. Ze geeft als algemene tip mee dat je nooit van een hoog punt je paard op de foto moet zetten, want dan lijken de benen in verhouding kort. “Een lager standpunt is vaak beter.” Bezoek deze lezing als je meer praktische aanwijzingen wil of misschien zelfs ter plekke wilt oefenen op onze oudere bewoners en de resultaten met Leandra wilt bespreken.

Leandra van Heusden woont in Almere en heeft al vele jaren een eigen paard. Deze Gelderse merrie was ooit haar verzorgpaard. “Ik kreeg een kleine camera van mijn moeder waarmee ik aan de slag ging. Eerst maakte ik alleen foto’s van mijn paard Amstella en soms van paarden van vriendinnen. Maar ik werd steeds vaker ook door anderen gevraagd.” De hobby liep uit de hand, waarna Leandra het professioneler aanpakte en diverse cursussen volgde. Tegenwoordig wordt ze, naast haar werk als paraveterinair, veel gevraagd voor prachtige portretten van paarden en honden.