Oefeningen voor oudere paarden

Anne van den Eerenbeemt

Als je ouder wordt, wordt je vaak iets stijver. Dat geldt ook voor oudere paarden. Bij de één begint dit al vroeg, terwijl de ander tot op hoge leeftijd nog flexibel is. Maar voor allemaal komt een moment dat ze wat stijver beginnen. Het hoeft op zich niet te betekenen dat er iets aan de hand is. Maar wat absoluut waar is: rust roest. Met gerichte oefeningen kun je je paard soepeler maken en houden, waardoor zijn leven een stuk leuker wordt. Zie het als een vorm van bejaardengym. Hoe pak je het aan? Erkend dierfysiotherapeute Anne van den Eerenbeemt gaat je, met hulp van één van onze oudere bewoners, laten zien waar je op moet letten en wat je allemaal zelf kunt doen om je paard leniger te krijgen. Haar workshop gaat niet ver massages, maar over oefeningen en bewegingen. Ze geeft ook uitleg over hoeveel en hoe vaak. Uiteraard kun je bij haar met al je vragen terecht over jouw paard.

Oefenen om hem leniger te houden is niet alleen nuttig, het is nog leuk ook om te doen met je paard. Bouw aan jullie band en zorg tegelijk dat hij langer fit blijft.

Anne van den Eerenbeemt heeft na haar studie als fysiotherapeut de aanvullende opleiding tot erkend dierfysiotherapeut gedaan. Ze is al haar hele leven een paardenmeisje en reed paarden voor anderen. Ze doet aan dressuur, springen en eventing. Door de variatie in de verschillende disciplines heeft ze veel kennis opgedaan over training en oefeningen. Ze werkt bij SKS Fysiotherapie in Assen en wil de samenwerking bij veterinaire en dierfysiotherapeutische zorg te versterken, zodat de kwaliteit van zorg voor paarden op een hoger niveau komt.

“Langer lenig voor een leuker leven”