Paardengedrag in het Paddock Paradise

Gabriëlle van Zijtveld

paardengedrag in het paddock paradise

Heeft het Paddock Paradise een effect op paardengedrag? Die vraagt beantwoordt Gabriëlle van Zijtveld, één van de verzorgers van De Paardenkamp.

In de wintermaanden bewonen ongeveer veertig paarden het Paddock Paradise. Voorheen liepen die paarden in een kudde in de wei. Die weide is nu omgetoverd tot een kronkelend wandelpad. Deze nieuwe manier van huisvesting biedt de paarden een nog natuurlijkere leefomgeving die beweging aanmoedigt. Want water, voer en schuilplaatsen zijn verspreid te vinden langs het pad en om hier te komen, moeten de paarden meer lopen. Wat doet dit met ze? Gabriëlle zag algauw een verschil: “Als een paard naar de waterpoel wil, gaat hij met een clubje. In de wei gingen ze meestal alleen naar de drinkbak. Misschien is dat toch het kuddegevoel en willen ze nu meer bij elkaar blijven.” Tijdens de rondleiding naar het Paddock Paradise vertelt Gabriëlle je meer over het gedrag van de oudere bewoners die hier hun dagen doorbrengen.

Gabriëlle van Zijtveld groeide op tussen melkkoeien en tuigpaarden. Na de middelbare school volgde ze een opleiding dierverzorging en vond ze een baan bij een tuigpaardenstal. Daarna werkte ze nog een tijd op een manege. Nu is ze alweer vijftien jaar één van de vaste verzorgers van De Paardenkamp en die tuigpaarden? Daar is ze nog steeds hobbymatig actief mee.

 

“Vroeger zat ik uren in het land naar de paarden te kijken. Daar leer je veel van.”