Paardenmassage: zelf aan de slag

Susan Speekenbrink

Een massage vindt bijna ieder paard heerlijk. Daarnaast is het nuttig voor de gezondheid. Er bestaat daarnaast ook zoiets als lymfedrainage. Wat is dat precies en welke problemen kunnen ermee worden aangepakt? Susan Speekenbrink van Balance by Touch geeft uitleg bij een van de paarden van De Paardenkamp. “Sportmassage en lymfedrainage zijn therapieën die afzonderlijk, maar zeker ook samen kunnen worden gebruikt om nog meer positief effect te geven op het lichaam. Ik ga vertellen wat manuele lymfedrainage is, hoe het lymfesysteem werkt en wanneer je deze vorm van therapie wilt. Ook laat ik, met behulp van een bewoner van De Paardenkamp zien hoe de technieken worden toegepast en hoe de reacties van het paard zullen zijn.”

Lymfedrainage vergt een lange opleiding. Masseren op zo’n manier dat problemen worden verholpen ook. Maar wat je zelf wel kunt leren is hoe je je paard kunt helpen ontspannen. Deze workshop van Susan is dus niet alleen een kwestie van toekijken, de handen gaan uit de mouwen. Je gaat zelf meedoen en voelen. Susan leert je letten op reacties van je paard. “Ze vinden niet allemaal alles prettig. Het is belangrijk dat je de soms subtiele signalen die ze geven op de juiste manier leert lezen. Ze zijn namelijk niet allemaal even duidelijk. Als je niet weet waar je op moet letten, dan mis je misschien iets. Het wordt de uitdaging voor de deelnemers om dat bij hun eigen paard zo toe te passen, zodat hij gaat gapen of afkauwen. Dat zijn signalen van ontspanning.”

Misschien denk je dat je voor deze workshop heel sterk of groot moet zijn. Dat is niet zo, iedereen kan bepaalde technieken leren om je paard een fijner gevoel te bezorgen. En wie wil dat nou niet? Het zorgt er ook voor dat je paard het nog fijner vindt om samen met jou te zijn.

Susan Speekenbrink heeft een opleiding dierverzorging en diermanagement aan het Groenhorstcollege in Barneveld gedaan. Ze werkt bij de Apenheul, maar daarnaast deed ze studies op gebied van paardenmassage, ‘taping’ en myofascial equine therapist, manuele lymfe drainage, hirudo therapie en aromatherapie. Ze heeft twee paarden, Sizzle is al ruim 13 jaar haar beste maatje en sinds kort is Kyanou erbij gekomen. Sizzle is door blessures niet super fanatiek meer maar ze genieten nog steeds van samen bosritten maken en licht trainen aan de hand en onder het zadel. Kyanou moet nog wat groeien en zodra hij er klaar voor is gaat ze ook met hem aan de slag. “Ik doe alles, van mennen, tot crossen in het bos, springen en ook dressuur. ‘Lol met je knol’ is beslist van toepassing op mij. We doen echt waar we zin in hebben en plezier aan beleven. En wat kan, want dat moet je wel in de gaten blijven houden.

“Leer in één sessie hoe je je paard kunt helpen ontspannen.”