Paardenwelzijn in de praktijk, praat mee!

Vivianne van Leeuwen- Beeks

Hebben we recent allemaal de uitzending van het televisieprogramma ‘Kassa’ gezien? Waarin manegebedrijven aan de kaak werden gesteld waarin paarden nog steeds in stands stonden? Paardenwelzijn is een begrip dat steeds vaker de kop opsteekt. Wat is het eigenlijk, wat heeft een paard nodig voor een goed leven, ook als je paard aan zijn pensioen toe is?

Enkele jaren geleden is een keurmerk in het leven geroepen voor goede paardenhouderij. De Paardenkamp heeft dit met glans behaald. Onlangs kwamen de paardenartsen via de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde met een whitepaper, waarin wordt uitgelegd wat zij verstaan onder paardenwelzijn. Paardenarts Vivianne van Leeuwen is bestuurslid van deze organisatie en de paardenarts uit de ‘Kassa’ aflevering. Zij gaat met jullie praten over paardenwelzijn in de praktijk. Welke stappen kun je zelf zetten om paardenwelzijn te waarborgen? Want het is belangrijk om met z’n allen zo goed mogelijk voor onze paarden te zorgen? Alleen dan voorkomen we dat paardrijden door inmenging van hogerhand wordt ingeperkt.

Vivianne van Leeuwen- Beeks is erkend paardenarts. Ze studeerde in 2011 af in Utrecht. Direct na haar opleiding is ze als dierenarts aan de slag gegaan en inmiddels heeft ze haar eigen paardenkliniek Ouderijn Paardenartsen. In 2021 werd ze bestuurslid van de cluster Paard van de KNMVD. “Ik wil als dierenarts verder gaan dan paarden beter maken. Voorlichting geven, waardoor het welzijn daadwerkelijk verbetert is erg belangrijk. Paardendierenartsen zijn hiervoor het beste aanspreekpunt. Zelfs met simpele aanpassingen in voerbeleid en stalmanagement kun je je paard een groot plezier doen.” Vivianne komt niet uit een paardenfamilie. Toch heeft het paardenvirus haar van jongs af aan gegrepen. Wat begon met manegelessen, leidde tot een eigen pony en inmiddels heeft ze van paarden haar beroep gemaakt.

“Een gezond paard begint bij het gezond houden van paarden”