Paardvriendelijke huisvesting en verrijking

Marloes Vogel

Een Paddock Paradise is een paardvriendelijke manier van huisvesting, waarin het meest aan de natuurlijke behoeften tegemoet wordt gekomen. Maar niet iedereen heeft de ruimte of de mogelijkheid om zo’n mooi gebied aan te leggen als bijvoorbeeld bij De Paardenkamp is gemaakt. Wat kun je wél doen, op een kleinere plek? Daarover geeft Marloes Vogel uitleg. Zij heeft zich gespecialiseerd in paardvriendelijke huisvesting, waarbij biodiversiteit en verrijking een grote rol spelen. Door het toevoegen van bijvoorbeeld een eetbare haag kun je het leven van je paard én van vele insecten en kleine andere dieren beter maken. Verrijking is er in vele vormen. Het voorkomt verveling en stress. Marloes heeft veel ervaring met het bedenken en maken ervan en kan je tips geven hoe jij met een paar kleine aanpassingen het leven van je paard leuker kunt maken.

De lezing van Marloes wordt gegeven bij het Paddock Paradise van de Paardenkamp (Birkhoeve), waar tevens rondleidingen worden verzorgd. Er rijden huifkarren op en neer om je erheen te brengen. Alle bezoekers van haar lezing krijgen een leuke attentie.

Marloes Vogel is bekend van de naam ‘Ukie’s Paddock Paradise’ en begeleidt paardeneigenaren bij het ontwerpen van paardvriendelijke huisvesting. Thuis heeft ze dit groots kunnen aanpakken, maar ze heeft ook veel ervaring in het inrichten van kleinere percelen, waarbij creatieve oplossingen om paarden bezig te houden een rol spelen. Marloes kan daarnaast advies geven over gezonde bloemen, planten en kruiden die je kunt zaaien en heeft een webshop met zaaimixen en verrijkingsproducten voor paarden.

“Paardvriendelijker huisvesting kan ook op een kleiner stukje.”