Peesproblemen: hoe herken je ze?
Een peesblessure is één van de meest voorkomende redenen waardoor een paard ongeschikt raakt voor de sport. Maar wist je dat er ook pijnlijke peesaandoeningen kunnen ontstaan bij oudere paarden die al met pensioen zijn? Deze kunnen heel acuut ontstaan, maar ook een sluimerend verloop hebben waardoor dit niet altijd meteen opvalt. Orthopedisch specialist Patricia Janszen van paardenkliniek De Raaphorst in Wassenaar gaat je aan de hand van praktijkvoorbeelden alles vertellen over de meest voorkomende peesproblemen bij het oudere paard. Zij zal onder andere ingaan op veroudering van de tussenpezen, waardoor de kogels steeds verder doorzakken. “Juist omdat dit langzaam ontstaat en erger wordt, en ook nog aan twee of meer benen kan voorkomen, wordt het wel over het hoofd gezien. Dit terwijl een paard er veel last van kan hebben.”
Daarnaast zal Patricia uitleg geven over andere peesproblemen, zoals blessures van de oppervlakkige buigpees. Deze geven vaak een acute en heel heftige kreupelheid. Ze leert je hoe je problemen met pezen in de benen kunt herkennen en wat je dan moet doen. Uiteraard kun je met al je vragen op peesgebied bij haar terecht.
Patricia Janszen studeerde in 2016 af aan de Universiteit van Utrecht, na stages bij De Raaphorst en diverse klinieken in Canada en in Amerika. Ze werkte na haar afstuderen enige tijd bij een gemengde praktijk in de Achterhoek, maar kwam in 2017 weer bij De Raaphorst terecht. Hier specialiseerde zij zich verder in haar interesse voor bewegingsproblemen en beeldvorming bij paarden. Ze is ISELP gecertificeerd, een internationaal specialisme in de orthopedie en beeldvorming, en heeft daarnaast de FES opleiding gevolgd over (manueel) onderzoek en behandeling van problemen aan de wervelkolom.