Hoefbevangenheid voorkomen bij ouderdomskwaal PPID

Robin van den Boom

PPID EMS paarden

Vroeger hadden we het over de ziekte van Cushing. Tegenwoordig wordt deze veelvoorkomende ouderdomskwaal PPID genoemd. Het gaat om een aandoening van de hypofyse, dat is een stukje in de hersenen dat met de aanmaak van hormonen te maken heeft. Door storingen worden lichaamsprocessen beïnvloed. Een bekend symptoom van paarden met PPID is de lange, krullerige vacht. Maar een akeliger bijkomstigheid is hoefbevangenheid. Een andere hormonale afwijking die kan voorkomen bij paarden van alle leeftijden is EMS (Equine Metabool Syndroom). EMS heeft, net als PPID, invloed op insuline regulatie. Ook EMS kan hoefbevangenheid veroorzaken.

Door op de juiste manier aandacht te besteden aan het management van een paard met PPID of EMS, kun je de kans op hoefbevangenheid kleiner maken. Paardenarts Robin van den Boom vertelt hoe je dat kunt doen en geeft uitleg over deze aandoeningen. “EMS komt vaker voor bij sobere rassen. Management van die ziekte heeft veel te maken met de voeding van het paard; minder krachtvoer en meer ruwvoer. ” Paarden met PPID hebben vaak juist meer energie nodig. Maar omdat de paarden al ouder zijn, kunnen ze soms door gebitsproblemen hun voer moeilijker wegkrijgen. Hoe pak je dat dan aan? Robin helpt je met praktische tips.

Dr. Robin van den Boom is specialist chirurgie van het paard en specialist Inwendige Ziekten bij de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Hij gaf een paar jaar leiding aan het ‘Department of Equine Health’ van de Universiteit van Adelaide in Australië en sinds 2017 is hij weer werkzaam bij de afdeling Inwendige Ziekten in Utrecht. Hier houdt hij zich onder andere bezig met onderzoek naar huidaandoeningen bij paarden, problemen van het maagdarmkanaal en de hormoonhuishouding.

“Hoefbevangenheid voorkomen bij PPID en EMS?
Let op de voeding”