Praktisch: anatomie van een paard
Waar lopen nou precies de botten en pezen in de onderbenen van een paard? Waar zitten de halswervels? Hoeveel ruimte neemt het maag-darmkanaal in? Je kunt al deze anatomische zaken natuurlijk op een plaatje bekijken. Maar je leert van dierenarts Sanne van Zalen pas echt hoe een paard in elkaar zit, als zij haar schilderkwasten voor de dag haalt. Zij gaat namelijk één van onze bewoners als model gebruiken om het skelet, de organen en andere structuren erop te schilderen. Dat gebeurt uiteraard met niet giftige, afwasbare verf.
“Het lijkt misschien eenvoudig, maar het is best een lastig klusje om alles er goed op te krijgen”, vertelt Sanne, die dit vaker heeft gedaan, onder andere voor studenten Diergeneeskunde. “Door een paard te beschilderen, zie je de verhoudingen en ontdek je hoe groot bepaalde structuren zijn. De darmen nemen bijvoorbeeld heel veel ruimte in beslag en de blinde darm is bij een paard relatief groot. Dat vinden toeschouwers vaak verrassend. Ook beseft lang niet iedereen hoe zo’n onderbeen in elkaar zit. Een paard loopt eigenlijk op één vinger of teen. Waar de halswervels precies lopen is soms zelfs voor studenten een eye-opener. Pas als je echt ziet waar iets zit, weet je waar je moet voelen of horen om te controleren of er iets aan de hand is. Ik leg niet alleen uit waar wat zit, maar ook wat mensen thuis bij hun paard kunnen checken. Ik zal mijn stethoscoop meenemen, zodat ze ook kunnen luisteren naar de verschillende organen.”
Of het model groot of klein is, maakt Sanne niet uit. “Maar ik had ooit een schimmel en daarna bleek de verf iets lastiger afwasbaar dan gedacht, dus die heeft wekenlang met blauwe flanken gelopen…”
Sanne van Zalen studeerde in 2014 af als dierenarts en is werkzaam als docent- onderzoeker bij de afdeling paard van faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht. Daarnaast doet ze een promotietraject over hoe mensen naar paarden kijken. “Waarom vindt de één een paard kreupel en de ander niet? Die perceptieverschillen onderzoek ik.”
Ze is van jongs af aan een paardenmeisje en reed altijd bij maneges. Pas na haar afstuderen kocht ze haar eerste eigen paard. Tegenwoordig heeft ze er twee aan huis, een gepensioneerde Poolse palomino merrie en een 5-jarige Freiberger ruin, waarmee ze recreatief rijdt.
“Door kennis van anatomie kun je beter naar je paard leren kijken”