Praktisch: wat kun je doen bij paardenastma?

Thibault Frippiat

paardenastma

Wist je dat het merendeel van de paarden boven de 25 jaar last heeft van paardenastma? Omdat ze zich meestal niet meer hoeven in te spannen, wordt dit niet altijd opgemerkt. Toch kunnen ze er wel last van hebben. De symptomen zijn soms niet even duidelijk, zeker als een paard minder in handen komt. Soms hoesten ze wat en is er neusuitvloeiing te zien. In ernstige gevallen zijn ze echter benauwd en dan is het wel belangrijk om maatregelen te nemen.

Dr. Thibault Frippiat legt uit hoe je deze aandoening, die ook bij jongere paarden vaker voorkomt dan je denkt, kunt herkennen. Hij geeft tevens tips wat je kunt doen om het welzijn van paarden die dit hebben te verbeteren. “Een overgevoeligheidsreactie voor stof is meestal de oorzaak. Het helpt dus al enorm als je voorkomt dat je paard daaraan wordt blootgesteld. Ik ga uitleggen wat voor stofdeeltjes allemaal problemen kunnen veroorzaken, want dat is niet bij alle paardenhouders bekend. Daarnaast geeft ik praktische uitleg hoe je het leven van je paard met astma kunt verbeteren.”

Dr. Thibault Frippiat is als paardenarts afgestudeerd aan de universiteit van Luik in België. Hij deed daarna onderzoek, gaf zelf les aan deze universiteit en behandelde sportpaarden, ook in Amerika en Frankrijk. Tegenwoordig heeft hij een eigen praktijk als sportpaardenarts in Nederland. Hij is gespecialiseerd in luchtwegproblemen, hartklachten en maagaandoeningen, maar doet bijvoorbeeld ook aan- en verkoopkeuringen. Daarnaast is Thibault voorzitter van het Cluster Paard van de KNMvD, de Nederlandse vereniging van dierenartsen.

Een paard hoort niet te hoesten.