Rondje mee in het Paddock Paradise

Gabriëlle van Zijtveld

paardengedrag in het paddock paradise

Het is de mooiste plek die een paard maar kan wensen: het Paddock Paradise van De Paardenkamp. Normaal is deze locatie niet toegankelijk voor mensen, zodat de paarden in alle rust hun meest natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Speciaal voor de Dag van het Oudere Paard wordt een uitzondering gemaakt. Met de huifkarren, die vanaf de ingang van boerderij Vosseveld vertrekken, kunnen bezoekers naar De Birkhoeve, waar onze medewerkers Gabriëlle en Roeland klaarstaan voor een rondleiding door het gebied. Maar kennis met de oudere paarden die hier leven en leer alles over het effect dat het Paddock Paradise heeft op het gedrag.

In ons Paddock Paradise leven zo’n veertig paarden. De natuurlijke omgeving bevordert beweging, doordat water, voer en schuilplaatsen verspreid liggen. Gabriëlle kent de paarden van haver tot gort en kan je uit eigen ervaring vertellen over het kuddegedrag en het leven in een Paddock Paradise. Roeland geeft uitleg over de inrichting, het gebied en de dagelijkse gang van zaken.

Gabriëlle van Zijtveld groeide op tussen melkkoeien en tuigpaarden. Na de middelbare school volgde ze een opleiding dierverzorging en vond ze een baan bij een tuigpaardenstal. Daarna werkte ze nog een tijd op een manege. Nu is ze alweer meer dan vijftien jaar één van de vaste verzorgers van De Paardenkamp en die tuigpaarden? Daar is ze nog steeds hobbymatig actief mee.

Roeland de Kruijf komt uit de springpaardenfokkerij. Hij groeide op in Drenthe en werkte als bedrijfsleider bij de bekende springstal Roelofs in Den Ham. Hij werkt inmiddels drie jaar bij De Paardenkamp, waar hij druk is met onderhoud en verzorging van de paarden. Zo is hij één dag per week onder andere bezig met mest verwijderen van het Paddock Paradise. Roos is zijn favoriete paard. “Ze is mooi robuust en heeft een fijn karakter.”