Top tips voor zwangere of net bevallen ruiter

Lotte Brongers en Anne van den Eerenbeemt

Ben jij besmet met het paardenvirus, maar zwanger of net bevallen? Dan kan het maar zo zijn dat je veel vragen hebt. Informatie over hoe je hiermee op een gezonde en verantwoorde manier kan omgaan is lastig te vinden, omdat de adviezen en praktijkervaringen sterk uiteen lopen. Dat kan beter, vinden verloskundige Lotte Brongers en bekkenbodemfysio Anne van den Eerenbeemt.

Het spreekt voor zich dat vallen moet worden vermeden. Maar als je op een paard zit is het nooit helemaal uit te sluiten. Een ouder, betrouwbaar paard kan in deze fase enorm veel betekenen, ook als je na een bevalling weer begint. Het is belangrijk om dat op een goede manier te doen en ervoor de juiste oefeningen te gebruiken, om te voorkomen dat je een verkeerde houding aanneemt, die lastig weer is af te leren.

Veel vrouwen in deze situatie die graag willen rijden hebben moeite met hun balans, instabiliteit en -een groot taboe- incontinentie. Lotte en Anne hebben veel vrouwen begeleid en hebben oefenschema’s waarmee ze al velen van hun problemen hebben afgeholpen.

Ook als je nu nog niet zwanger bent, kan deze informatie in de toekomst belangrijk voor je zijn. Weet je welke oefeningen je moet doen of bij wie je terecht kan voor een programma op maat, dan kun je daar vroegtijdig mee beginnen, waardoor je er nog meer voordeel van hebt.

Lotte Brongers is verloskundige in Assen. Ze heeft een paardenachtergrond en veel ruiters in haar praktijk. Het gebrek aan vakkundige informatie leidde ertoe dat ze samen met Anne www.zwangereruiter.nl is gestart. Er zijn online modules in de maak om de doelgroep te helpen. Op de website zijn nu al nuttige tips te vinden.

Anne van den Eerenbeemt is geregistreerd bekkenfysiotherapeut, wat je past wordt na een pittige driejarige masteropleiding. Maar daarnaast is ze ook erkend dierenfysiotherapeut. Ook zij heeft een paardenachtergrond en behandelt zowel mensen als paarden. Als bekkenbodemdeskundige heeft zijn veel kennis van het begeleiden van zwangere en bevallen ruiters.

“Stoppen met rijden door klachten is niet nodig.”