Wat doen interacties met mensen (met PTSS) met paardenwelzijn?
Paarden worden steeds vaker ingezet voor mensen met mentale problemen. Helpt dat en wat doet het met de paarden die erbij worden gebruikt? Tal van vragen, waar een gedegen wetenschappelijk antwoord ontbreekt. Maar daar wordt aan gewerkt via het project Horse Power. De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht is, met advies van de Militaire Geestelijke Gezondheidszorg van Defensie, een onderzoek begonnen naar het effect van interacties met paarden op veteranen met Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS). Er wordt gekeken naar meetbare effecten bij deze mensen, maar ook bij de paarden die meedoen. Vaak worden rustige paarden gebruikt en het werk lijkt lichamelijk niet belastend, maar wat doet het geestelijk met een paard? Hoe kun je het welzijn van het paard op een laagdrempelige manier goed meten? Voor iedereen met interesse in paarden en hun welzijn, is deze lezing interessant.
Het eerste deel van het traject van Horse Power is succesvol afgerond, het tweede deel loopt momenteel. Drs. Chantal Kapteijn geeft uitleg hoe het in z’n werk gaat. “Het is nog te vroeg om harde uitspraken te doen over de resultaten, maar het lijkt er wel op dat interacties met paarden het welzijn van de veteranen verbetert zonder het welzijn van de paarden aan te tasten. De deelnemers geven aan dat ze door een paard worden geconfronteerd met hun gedrag, maar daar hangt geen oordeel aan vast. Een paard accepteert je zoals je bent. Daar hebben deelnemers baat bij.”
Chantal Kapteijn is werkzijn als gedragsbioloog bij de faculteit Diergeneeskunde bij de Universiteit van Utrecht. Haar belangstelling voor dieren begon vanaf dat ze kon lopen en vanaf haar twaalfde levensjaar rijdt ze al paard. Op dit moment is ze druk bezig met een promotie onderzoek naar de effecten van interacties met paarden op veteranen met PTSS.
“Het lijkt erop dat het welzijn van veteranen verbetert zonder dat het welzijn van de paarden wordt aangetast”