De dag

Nederland telt naar schatting zo’n 45.000 bejaarde paarden en pony’s. Stichting De Paardenkamp zorgt voor zo’n 120 bejaarde paarden. Al meer dan 55 jaar! De Paardenkamp heeft dan ook heel veel kennis en ervaring opgedaan over de verzorging van oudere paarden. Het thema van de Dag van het Oudere Paard is dit jaar ‘Jong fit, gezond oud’ en samen met 30 experts wisselen we onze kennis graag uit, zodat je zelf ook een paard of pony de juiste verzorging en een fijne oude dag kan geven.

Gezondheid

Tijdens de Dag van het Oudere Paard staan er meerdere lezingen over gezondheid op het programma. De meer dan 10 aanwezige dierenartsen en wetenschappers behandelen allerlei verschillende onderwerpen zoals  EHBO, rugproblemen, vaccinaties, PPID en gewicht. Ook een hoefsmid, tandarts en een bewegingstherapeut delen hun kennis en beste tips.

Voeding 

Voeding is nog zo’n onderwerp dat veel vragen oplevert. Want waar moet je bijvoorbeeld op letten bij de aanschaf van hooi en stro? En wat geef je een paard als hij minder goed kan kauwen? Ook die antwoorden worden gegeven. De Paardenkamp heeft veel ervaring met verschillende soorten voer. De verzorgers weten precies hoe je oudere paarden in een goede conditie kan houden, zelfs als een paard nog nauwelijks tanden heeft. Ze vertellen je er graag over.

Groepshuisvesting

Natuurlijk komt ook huisvesting aan bod. Bij De Paardenkamp is dat een groepshuisvesting. De meeste paarden staan verdeeld over zes kuddes buiten in de wei, ook in de winter. Hoe je een paard aan een kudde toevoegt, hoe je hem kan laten wennen aan een ‘dekenvrije’ winter en wat de voordelen zijn van een groepshuisvesting, wordt uitgelegd tijdens de excursie naar De Birkhoeve. Op deze locatie kun je ook een kijkje nemen bij de (groeps)potstallen van De Paardenkamp en vertelt dierenarts Gepco van Bokhorst over het Paddock Paradise.

Meer

En er is nog meer. Gedragsdeskundige Machteld van Dierendonck vertelt over de bekende maar ook onbekende vormen van stereotiep gedrag. Annemarie van der Toorn leert je hoe je paardengedrag goed kunt interpreteren, Carolien Staal vertelt over het op reis gaan met je paard.  Je kan je paard ook leren masseren of een workshop paardenfotografie volgen en je verdiepen in hoe je je ouder wordende paard een mentaal gezond houdt. Op het gezondheidsplein staan nog meer experts voor je klaar voor persoonlijk advies.

Mocht je na deze dag toch nog vragen hebben, bel of mail dan. Stichting De Paardenkamp heeft ruim 55 jaar ervaring met de verzorging van bejaarde paarden en pony’s en deelt haar kennis graag. Zo kan ook jij jouw paard jong fit en gezond oud laten worden.