Vier hoefproblemen in de praktijk

Gijsbert Bouw

hoefverzorging paard

Ondergeschoven verzenen, rotstraal, ongelijke hoeven of paarden die hoefbevangen zijn geweest. Weet jij wat er mis is en hoe dat eruit ziet? En waarom het een probleem is? Het zijn allemaal zaken waarin een hoefsmid een belangrijke rol heeft. Onze hoefsmid van De Paardenkamp heeft vier paarden uitgezocht waarbij deze problemen spelen, zodat je kunt meekijken hoe het eruit ziet. Gijsbert geeft aan waar je op moet letten en zal één van de paarden ter plekke bekappen.

De bewoners van De Paardenkamp staan allemaal op blote voeten, tenzij dat om medische redenen niet kan. Want soms is een ijzer nodig om verlichting te bieden of tijdelijk een plek te ontlasten. Gijsbert geeft uitleg hoe er wordt gewerkt en vertelt ook wat je zelf kunt doen. Het is belangrijk dat je hoefproblemen tijdig kunt signaleren, zodat je snel hulp kunt inroepen van een deskundige. Want hoeven vakkundig bijhouden is werk voor een gediplomeerde expert. Dat moet met regelmaat gebeuren. De algemene richtlijn is dat je minimaal iedere acht weken een erkend hoefsmid de voeten van je paard laat bijwerken. De hoefsmid van De Paardenkamp komt om de twee weken langs om er eerder bij te zijn als zich problemen voordoen en moeilijke gevallen vaker te behandelen, zodat grote standsveranderingen worden vermeden.

Natuurlijk kun je in deze workshop met al je vragen over hoeven en hoefproblemen bij Gijsbert terecht.

Gijsbert Bouw begon op zijn 19e met bekappen. Hij wilde eigenlijk graag boer worden, maar kreeg zoveel aardigheid in hoefverzorging dat hij besloot een officiële opleiding tot hoefsmid te volgen. Hij is actief lid van de NVvH en daarbij Certified European Farrier (CEF) gecertificeerd, wat inhoudt dat hij trouw bijscholingen volgt en daardoor zeer up-to-date blijft in zijn vakgebied. Gijsbert is sinds 1996 de vaste hoefsmid van De Paardenkamp en werkt daarnaast voor diverse klinieken.

“Regelmatig bijhouden van hoeven voorkomt grote problemen.”