Hoefverzorging bij De Paardenkamp

Lotte de Smet

Lotte de Smet

Wat komt er allemaal bij kijken om te zorgen dat oudere paarden goede hoeven houden? Lotte de Smet liep ooit stage bij vaste-Paardenkamp hoefsmid Gijsbert Bouw en behandelt regelmatig paarden op leeftijd. Zij kan je alles vertellen over speciale oude paarden kwaaltjes op gebied van de hoeven en aandachtspunten voor het behoud van gezonde voeten, waar je thuis wat aan hebt. Want ook als een paard op leeftijd raakt geldt het spreekwoord ‘no foot, no horse’. Misschien zelfs nog wel meer, want als een paard door gevoelige voeten minder beweegt, liggen er andere gezondheidsbedreigingen op de loer.

Lotte vertelt over problemen die zij tegenkomt in de dagelijkse praktijk, zoals rotstraal, witte lijn ziekte en hoefbevangenheid en wat een hoefsmid kan doen om dit te verlichten. Bij De Paardenkamp staan alle bewoners op blote voeten, tenzij een medische aandoening aan de hoeven kan worden verlicht met ijzers. Ook daar gaat Lotte in haar lezing op in. “Het is belangrijk om óók als ze ouder worden iedere zes tot acht weken een gediplomeerde hoefsmid de voeten van je paard laten verzorgen. Of ze nou op ijzers staan of niet. Als je er op tijd bij bent, kun je grote -misschien zelfs levensbedreigende- problemen voorkomen.” Uiteraard kun je tijdens deze lezing met al je vragen over hoefverzorging bij Lotte terecht.

Lotte de Smet begon op haar zevende met paardrijden en zag bij de manege een hoefsmid in actie. Dat leek haar wel wat. Na de middelbare school was ze nog te jong om aan de opleiding tot hoefsmid te beginnen, vandaar dat ze eerst paraveterinair niveau 3 en 4 deed. “Daardoor kon ik toch veel met dieren werken en had ik ook iets om op terug te vallen’, vertelt ze. Maar de droom om hoefsmid te worden bleef, dus begon ze in Zwolle aan de opleiding. Paardenkamp-hoefsmid Gijsbert Bouw leerde haar de fijne kneepjes van het vak, waarna ze in 2012 haar diploma behaalde. Lotte heeft inmiddels haar eigen hoefsmid-praktijk. “Het is een prachtig beroep en ik deel mijn ervaring graag met belangstellenden.”

“Iedere voet is verschillend, dus een goede hoefsmid verricht maatwerk.”