Hoe herken je gebitsproblemen

Amanda Lozeman

Amanda Lozeman De beste mondzorg voor jouw paard. Dag van het Oudere Paard 2022

Het gebit van een paard is anders dan dat van ons. Dat komt omdat zij planteneters zijn, herbivoren, terwijl een mens een allereter is (omnivoor). Paarden hebben wel, net als wij, een melkgebit. De blijvende tanden en kiezen die daarna komen slijten door het fijnmalen van voedsel langzaam steeds verder af. Dat gaat door tot ze ‘op’ zijn.

Het vermalen van voedsel en het afslijten van het gebit gaat niet altijd vanzelf goed. Daardoor kunnen scherpe randen en zogenaamde ‘haken’ ontstaan. Maar er zijn ook andere problemen die kunnen optreden, zoals ontstekingen of de ziekte EOTRH waarbij tandwortels oplossen of gaan woekeren. Op oudere leeftijd kunnen kiezen los raken of zelfs uitvallen, waardoor goed kauwen niet meer gaat.

Gebitsproblemen hebben een enorme invloed op de gezondheid van een paard. Vaak meer dan wordt gedacht. Goede zorg voor de tanden en kiezen is altijd belangrijk, maar voor oudere paarden helemaal. Hoe merk je dat er iets aan de hand is? Paardentandarts Amanda neemt het met je door, maar legt ook uit waarom het beter is je paard sowieso een keer per jaar te laten controleren en waarom je dat beter door een gecertificeerde tandarts kunt laten doen, die elektrisch werkt mét sedatie. Ze geeft uitleg over ‘probleemgevallen’ en vertelt hoe bij De Paardenkamp ervoor wordt gezorgd dat de paarden comfortabel kunnen blijven eten.

Amanda Lozeman is als erkend paardenarts verbonden aan Wellensiek Dierenartsen. Ze heeft zich gespecialiseerd als paardentandarts, maar doet daarnaast ook andere diergeneeskundige werkzaamheden. Na haar afstuderen aan de Universiteit van Utrecht werkte ze eerst in een dierenartsenpraktijk in Voorthuizen. Ze hoeft zich buiten het werk om niet te vervelen, want ze heeft met haar man een pensionstal in Putten met maar liefst 82 paarden. Beiden rijden daarnaast ook nog, Amanda komt uit in de Z dressuur.

“Door regelmatige gebitscontrole kun je grote problemen voorkomen”