Waarom gedraagt mijn paard zich zo?

Esther Huisman

paardengedrag begrijpen vanuit jezelf paard esther huisman

Het ene paard is dominant, de ander bekijkt alles liever eerst van een afstandje. Sommige paarden willen eerst even rennen, andere komen langzamer op gang. Het heeft te maken met hun natuurlijke gedragsvoorkeur. Ook mensen hebben dat. Het grote verschil is dat wij bewust in staat zijn ons aan te passen, net wat de situatie verlangt. Thuis op de bank ben je anders dan in een winkel, op school of op je werk. Doe je dat aanpassen te lang achter elkaar of te vaak, dan ‘lek’ je energie.

Ben je alleen een goede match met een paard met dezelfde natuurlijke gedragsvoorkeur? Psychologe Esther legt het uit: “Er is niet zoiets als een ‘foute keuze’. Maar het is wel handig als je leert herkennen wát die voorkeur van jou en je paard is, zodat je de communicatie tussen jullie beter kunt afstemmen, frustratie kunt voorkomen en je de valkuilen in de omgang met elkaar voortaan kunt vermijden. Door deze effectievere samenwerking bereik je meer met je paard.”

In de workshop ga je op zoek naar je eigen voorkeuren en de onderlinge verschillen. Esther bespreekt een aantal kenmerken waarin paarden kunnen verschillen. Je krijgt tips over hoe je beter kunt afstemmen op jouw paard.

Esther Huisman is organisatiepsychologe. Ze werkt als trainer/coach bij verschillende bedrijven, waarbij ze ingaat op het verbeteren van de samenwerking in teams en het coachen van managers in het effectiever leidinggeven. Ze heeft HorseProfile ontwikkeld vanuit haar visie dat ruiters de verantwoordelijkheid hebben om af te stemmen op de voorkeuren van hun paard, zodat ze prettiger met elkaar omgaan en trainen, met betere resultaten.

“Meer bereiken met je paard? Krijg inzicht in gedragsvoorkeuren.”