Paardengedrag begrijpen vanuit jezelf

Esther Huisman

paardengedrag begrijpen vanuit jezelf paard esther huisman

Paardengedrag begrijpen vanuit jezelf

Paarden hebben een natuurlijke gedragsvoorkeur. De één is dominanter, de ander kijkt liever eerst van een afstandje. Sommige paarden willen liever eerst even rennen, andere komen langzamer op gang. Ook mensen hebben zo’n natuurlijke gedragsvoorkeur. En wij zijn in staat ons aan te passen. Doe je dat te lang achter elkaar of te vaak, dan ‘lek’ je energie.

Psychologe Esther legt uit dat in de combinatie van paard en ruiter er niet zoiets is als een ‘foute keuze’ als het op gedragsvoorkeur aankomt. Maar het is wel handig als je leert om die van jou en je paard te definiëren, zodat je weet wat jouw valkuilen in de omgang met elkaar zijn. Daardoor kan je effectiever communiceren en dus meer bereiken met je paard. In de workshop ga je op zoek naar je eigen voorkeuren en de onderlinge verschillen. Esther bespreekt een aantal kenmerken waarin paarden kunnen verschillen. Je krijgt tips over hoe je beter kunt afstemmen op jouw paard.

Esther Huisman is organisatiepsychologe. Ze werkt als trainer/coach bij verschillende bedrijven, waarbij ze ingaat op het verbeteren van de samenwerking in teams en het coachen van managers in het effectiever leidinggeven. Ze heeft HorseProfile ontwikkeld vanuit haar visie dat ruiters de verantwoordelijkheid hebben om af te stemmen op de voorkeuren van hun paard, zodat ze prettiger met elkaar omgaan en trainen, met betere resultaten.

“Kennis over gedragsvoorkeuren voorkomt frustratie tussen paard en ruiter.”