Durft jouw paard te gaan liggen?

Yteke Elte

euthanasie paard

Paarden moeten per etmaal minimaal een half uur plat liggen om genoeg diepe REM-slaap te ondergaan. Als ze ouder en stijver worden, kan het voorkomen dat ze moeite krijgen met opstaan, waardoor ze niet meer goed durven te gaan liggen. “Dan komt er een moment dat ze oververmoeid door hun benen zakken. Ze kunnen zichzelf daarbij verwonden. Als ze dan weer overeind proberen te komen en het lukt niet goed, blijven ze het vaak proberen en kunnen zich bij die pogingen ook lelijk verwonden”, vertelt Yteke Elte.

Er kunnen meer redenen zijn waarom een paard niet durft te gaan liggen. Er zijn ook meerdere oorzaken denkbaar waarom opstaan moeilijker gaat. Soms is daar iets aan te doen. Dierenarts Yteke neemt de opties met je door en wijst waarop je moet letten. Ze gaat ook in op de betekenis van het minder mobiel zijn van een ouder paard. “Het begint allemaal met signalering. Wéét jij of je paard genoeg slaapt?”

Drs. Yteke Elte is erkend paardendierenarts en staat aan het hoofd van de Ambulante Kliniek voor Paarden aan de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Als erkend paardendierenarts, eigenaar van meerdere paarden en fokker, brengt ze een schat aan kennis mee. Haar jarenlange ervaring tussen de paarden in combinatie met haar werk als dierenarts maakt dat zij veel inzicht heeft in de behoeften van zowel paard als eigenaar. Daarnaast doet zij onderzoek naar de relatie tussen dierenarts en eigenaar, met als doel het verbeteren van de communicatie en samenwerking voor een optimale gezondheidszorg voor het paard. Deze kennis draagt ze ook graag over op haar studenten. Haar passie ligt bij het bieden van begeleiding op maat aan paarden en hun eigenaren om hen in staat te stellen optimaal te presteren en gezond oud te worden.

“Er zijn meerdere redenen denkbaar waarom een paard niet durft te liggen.”