Leer kijken als een dierenarts

Harrit van der Meer

dierenarts paarden

Harrit van der Meer van Wellensiek Dierenartsen is één van de vaste dierenartsen van De Paardenkamp. Waar kijkt hij naar als hij onze oudere bewoners onderzoekt? Met één van onze paarden als ‘proefkonijn’ legt hij uit hoe een klinische keuring in z’n werk gaat. Zo’n onderzoek wordt ook vaak gedaan bij aankoop van een paard, om een goede indruk te krijgen van de gezondheidstoestand op dat moment. Waar wordt op gelet? Je leert in deze workshop zelf te kijken als een dierenarts.

Mensen die een ouder paard aanschaffen, als schoolmeester, coachingspaard of gezelschapsmaatje, denken soms dat zo’n aankoopkeuring op latere leeftijd niet nodig is. Toch is het een belangrijk instrument om iets te zeggen over de geschiktheid voor het gebruiksdoel of om te ontdekken of een paard ergens pijn heeft.

De bewoners van De Paardenkamp worden niet meer gebruikt, maar kunnen door hun gevorderde leeftijd last krijgen van ouderdomskwaaltjes, zoals PPID, artrose of zelfs tumoren. Die beginnen vaak sluipend, zodat het niet meteen opvalt. Harrit legt tijdens deze workshop uit waar hij naar kijkt en wat de symptomen zijn van bepaalde aandoeningen. Je leert hoe je hier zelf alert op kunt zijn en wat je moet doen bij bepaalde signalen. Ook bij acute problemen, bijvoorbeeld koliek, wordt Harrit erbij geroepen. Hij legt uit wat je in zo’n geval kunt doen, in afwachting van de komst van de dierenarts. Praktische, nuttige informatie en een mooie kans om al je vragen te stellen.

Dierenarts Harrit van der Meer heeft na zijn studie eerst een half jaar gewerkt op een paardenranch in Australië. Terug in Nederland was hij twee jaar verbonden aan een praktijk waar hij ook andere diersoorten behandelde. Maar paarden bleven favoriet. Daarom was hij blij met een baan bij de ambulante kliniek voor paarden van Universiteit Utrecht. In 2005 begon hij bij Wellensiek Dierenartsen en maakte kennis met de bewoners van De Paardenkamp.

“Leer de symptomen van sluipende kwaaltjes tijdig te herkennen.”