Zelf aan de slag met oefeningen

Sabine Ros

Wat kun je doen met een ouder wordend paard? Aan sommige paarden merk je nauwelijks iets, andere zijn ’s ochtends misschien al wat stram. Wat voor oefeningen kun je dan doen, zowel aan de hand als onder het zadel?

Paarden zijn van nature ‘bewegingsdieren’, gewend om de hele dag rustig rond te scharrelen. Bewegen is goed voor ze, het zorgt voor smering van de gewrichten die daardoor gezonder blijven. Hoe kun jij ze daarbij helpen? Aan de hand van één van onze oudere bewoners geeft Sabine Ros uitleg over oefeningen en bewegingen, waarmee je je paard langer lenig en fit kunt houden. Je leert waar je op moet letten en hoe ver je kunt gaan. Ook krijg je uitleg over hoe vaak je het beste kunt oefenen, met welke intensiteit en hoe lang.

Of je nog rijdt met die van jou of alleen aan de hand met hem werkt, Sabine geeft tips waarmee je zelf thuis aan de slag kunt en beantwoordt je trainingsvragen. Fijn voor je paard, want door met hem te oefenen en zijn lenigheid te bevorderen, voelt hij zich prettiger. Bovendien is het leuk om samen met je paard lekker aan de gang te gaan. Het is dus niet alleen goed voor zijn gezondheid, het bevordert ook de band tussen jullie twee.

Erkend dierenfysiotherapeute Sabine Ros is een groot dierenliefhebber en heeft zelf lang een eigen paard gehad. Vandaar dat ze besloot om na een opleiding tot humaan fysiotherapeut door te gaan voor dierenfysiotherapeut. Ze behandelt zowel mensen als paarden. Bij oudere paarden kan fysiotherapie een grote meerwaarde zijn, regelmatige behandeling voor onderhoud van de spieren en gewrichten en daarnaast oefeningen kunnen ervoor zorgen dat je paard langer van zijn oude dag kan genieten. ‘Ik heb een mooi beroep, het kan echt verschil uitmaken. Dat je een paard ziet opknappen van een behandeling, daar geniet ik enorm van.’

Samen oefeningen doen versterkt ook jullie band”