PPID, een veelvoorkomende ouderdomskwaal

Robin van den Boom

PPID, vroeger bekend onder de naam Ziekte van Cushing, is een typische ouderdomskwaal. Het bekendste symptoom is de lange, krullerige vacht, die ook in de zomer blijft zitten. Maar er zijn meer gevolgen en die zijn schadelijker. Zo genezen ontstekingen minder goed en zijn paarden met PPID gevoeliger voor hoefbevangenheid.

Paardenarts Robin van den Boom legt uit hoe PPID ontstaat. Een andere aandoening waarmee paarden op leeftijd soms te maken krijgen is EMS (Equine Metabool Syndroom). Ook dat vergroot de kans op hoefbevangenheid. Hoe kun je deze aandoeningen in een vroeg stadium herkennen en wat is ertegen te doen? Robin legt uit hoe je door goed management de kans op hoefbevangenheid kunt verkleinen. Vooral op gebied van voeding is namelijk het nodige te doen om problemen te voorkomen. Hij geeft praktische tips en beantwoordt al je vragen over PPID, EMS en hoefbevangenheid.

Dr. Robin van den Boom is specialist chirurgie van het paard (niet praktiserend) en specialist Inwendige Ziekten bij de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Hij gaf een paar jaar leiding aan het ‘Department of Equine Health’ van de Universiteit van Adelaide in Australië en sinds 2017 is hij weer werkzaam bij de afdeling Inwendige Ziekten in Utrecht. Hier houdt hij zich onder andere bezig met onderzoek naar huidaandoeningen bij paarden, problemen van het maagdarmkanaal en de hormoonhuishouding. Sinds november 2024 is hij voorzitter van de afdeling Paard, van het departement Clinical Sciences.

“Door goed management kun je veel problemen voorkomen.”