Te mager of te dik, wat voert De Paardenkamp?
De gezondheid van een paard hangt voor een groot deel af van voeding. Van nature eet een paard de hele dag (en nacht!) door energie arm, vezelrijk voedsel. Zijn spijsvertering is daarop ingesteld en als niet aan deze voorwaarde wordt voldaan, kan dat ernstige gevolgen hebben. Doordat paarden zijn gedomesticeerd, zijn ze voor hun voeding afhankelijk geworden van wat wij ze voorschotelen. Daarbij gaat het, vaak met de beste bedoelingen, nog wel eens mis.
Bij oudere paarden verandert het vermogen om bepaalde stoffen goed op te nemen uit voedsel en wordt het gebit slechter. Aan de andere kant zijn er ouderdomskwalen die worden beïnvloed door het suikergehalte in de voeding. Ruwvoer is de belangrijkste voedingsbron, óók als ze niet alle soorten meer goed kunnen kauwen. Wat geef je ze dan? En kun je aan de buitenkant zien wat goed ruwvoer is?
Te dik of te dun zijn de twee meest voorkomende zorgen voor mensen met ouder wordende paarden. Beheerder IJsbrand Muller krijgt daar veel vragen over. Hij geeft uitleg over de voeding die de bewoners van de Paardenkamp krijgen. Dat is maatwerk. De basis is dat de oudere paarden geen of zo min mogelijk krachtvoer eten. IJsbrand legt uit hoe hij en zijn team ervoor zorgen dat ze dan toch alles binnen krijgen wat ze nodig hebben en mooi op gewicht blijven. Daarbij hoort soms ook dat de paarden individueel worden gevoerd en de rust krijgen om hun eten op te eten, als kauwen minder goed gaat. IJsbrand deelt graag zijn ervaring met jou en beantwoordt al je voedingsvragen.
IJsbrand Muller is beheerder bij Stichting De Paardenkamp in Soest. Hij heeft een agrarische achtergrond en voeding van dieren heeft altijd zijn speciale belangstelling gehad. Bij De Paardenkamp houdt hij met zijn collega’s het welzijn van de oudere paarden scherp in de gaten, waarbij oog is voor de individuele behoeften, die soms verschillen. Als hobby is hij enthousiast Shetlanderfokker.
“Een ouder paard op gewicht houden is een kwestie van maatwerk.”