Een soort bejaardengym

Bastiaan de Recht

Rust roest. Cliché, maar waar. Het is echt beter voor oudere paarden om ze in beweging te houden, want dan blijven ze langer gezonder, zowel mentaal als fysiek. Toch kan rijden soms te belastend zijn. Daarom laat Bastiaan de Recht je zien hoe je aan de hand verder kan werken. Alle oefeningen zijn vooral gymnastisch en bedoeld om je oudere paard fit en soepel te houden. Je zou het een soort bejaardengym kunnen noemen.

De workshop van Bastiaan geeft praktische uitleg, stap voor stap. Hij wil er wel alvast een kanttekening bij plaatsen. Wanneer je straks met jouw (oudere) paard gymnastische oefeningen wil doen, is het verstandig om lessen te nemen, zoals je ook rijlessen neemt.

Bastiaan de Recht is een klassiek opgeleide ruiter met een grote interesse in biomechanica en het fysieke en mentale welzijn van het moderne sportpaard. Op zijn revalidatiecentrum Equiscio, dat hij samen met Amber Koppen runt, zorgt hij voor zo’n veertig revalidatiepaarden per jaar en daar leert hij nog elke dag van. Bastiaan heeft zelf een paard van 29 jaar. Dat is zijn oude wedstrijdpaard, roepnaam Bolle. Met zijn huidige paard hoopt hij komend jaar in de lichte tour te starten.

Paarden die hun hele leven met mensen hebben gewerkt, kwijnen een beetje weg als je er niets meer mee doet.