Vrijheidsdressuur, meer dan een kunstje

Nikki van Olst

Vrijheidsdressuur betekent show en spektakel. Althans, dat denken veel mensen. Trainster Nikki van Olst laat tijdens haar clinic zien dat ‘kunstjes doen’ vooral een heel goede manier is om een paard lichamelijk en mentaal fit te houden. Het leren van vrijheidsdressuur is voor het paard namelijk als een puzzeltje en puzzelen houdt hem geestelijk scherp. Oefeningen zoals de spagaat en de berggeit, rekken en strekken de spieren van het paard op en houden hem sterk en soepel.

Nikki geeft de clinic met een vijfjarige Tinker en een 21-jarige IJslander. Deze paarden hebben al vrij veel ervaring, maar volgens Nikki kan elk paard vrijheidsdressuur leren. Ze legt precies uit wat de eerste stappen zijn, zodat deelnemers thuis meteen aan de slag kunnen.

Nikki van Olst begon 8 jaar geleden met vrijheidsdressuur omdat het haar leuk leek als haar paard een ‘pootje’ kon geven. Nu traint ze paarden, geeft ze les en treedt ze regelmatig op. Naast vrijheidsdressuur houdt Nikki zich bezig met klassieke dressuur, zowel aan de hand als de longe. In alle gevallen werkt ze op basis van positieve horsemanship. Die methode gaat uit van beloningen en niet van druk.

“Mijn oudste leerling van een les vrijheidsdressuur was een paard van 46-jaar.”