Ruwvoer is de basis van het rantsoen

Nicole Slijkerman

Ruwvoer is de basis van een goed rantsoen voor ieder paard. Maar wat is belangrijk? Dat er geen onkruid in zit of schimmel spreekt voor zich. Hoe zit het echter met eiwit- en energiegehalten? Kun je er aan de buitenkant iets aan zien? Nicole legt uit hoe je door te kijken, te ruiken en te voelen al veel kunt zeggen over de kwaliteit. Ze gaat in op ruwvoer voor oudere paarden, dat bijvoorbeeld niet te lang en grof van structuur moet zijn. Deelnemers kunnen zelf een plukje van hun eigen ruwvoer meenemen. Dat wordt met hulp van Nicole bekeken, zodat je leert waar je op moet letten. Ook gaat ze in op het verschil tussen seniorenvoer en gewoon krachtvoer.

Nicole Slijkerman is oprichter van VoerVergelijk, een onafhankelijke website voor het zoeken, vergelijken en beoordelen van paardenvoer en supplementen. Ze is afgestudeerd aan het Van Hall Instituut in Leeuwarden voor de opleiding Paard & Management en heeft haar Master in Management van de Nyenrode Business Universiteit. Ze werkte vier jaar als voedingsdeskundige bij Hartog en is zelf actief in de dressuursport. Ze ontdekte dat het aanbod in de voedingswereld zo groot is dat menig consument door de bomen het bos niet meer ziet. Door het geven van heldere voorlichting probeert zij hulp te bieden.

“Het grootste gedeelte van het rantsoen van een paard bestaat uit hooi of kuilgras, maar de meeste paardenhouders hebben geen idee wat erin zit.”