Gedrag en welzijn in de praktijk

Machteld van Dierendonck

‘Denk als een paard, niet voor het paard’. Dat is het motto van de lezing van gedragsdeskundige dr. Machteld van Dierendonck. Die boodschap klinkt simpel genoeg. Toch gaat het soms mis. Bijvoorbeeld als paardenliefhebbers het zelf koud krijgen. Dan leggen ze het paard vaak ook een deken op. Ze staan er dan niet bij stil dat het paard een andere temperatuurregulatie heeft. Ze denken dus voor het paard. Deze en andere situaties komen allemaal aan bod tijdens de lezing. Aan de hand van foto’s en veel filmpjes geeft Machteld uitleg over het gedrag en welzijn van paarden. Behalve theorie komen er ook veel praktische tips voorbij.

Etholoog dr. Machteld van Dierendonck is gespecialiseerd in het oplossen van gedragsproblemen bij paarden. Ze heeft haar eigen praktijk, Equus Research & Therapy, en is erkent door het Europese Veterinair Specialisten College als gedrag- en welzijnsexpert. Op de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht, Gent en Antwerpen geeft ze les aan aankomende (paarden)dierenartsen in diergedrag en welzijn.

Machteld heeft vier IJslandse paarden waaronder een 29-jarige merrie.

“Mijn oude merrie werd afgelopen jaar op het Horse Event nog helemaal hyper van een leuke, Spaanse hengst. Ook oudere paarden hebben dus behoefte aan sociaal contact.”