Van bit naar bitloos

Marieke van Soest

Zonder bit rijden? Sommige ruiters vinden dat idee toch een beetje eng. Ze zijn bang om de controle kwijt te raken. Marieke van Soest wil die ruiters geruststellen met haar lezing. Want als je de overstap van bit naar bitloos in fases maakt, is er niets engs aan. Zij legt je uit hoe je dat doet.

Marieke neemt verschillende bitloze hoofdstellen mee en geeft uitleg over de systemen. Met foto’s en video’s laat ze zien hoe het precies werkt. En na deze lezing kun je dan bepalen of bitloos ook geschikt is voor jouw paard.

Marieke van Soest was als meisje erg bang voor paarden. Ze wilde echt niet galopperen en durfde zelfs de stal niet in. Toch ging ze elke week naar de manege. Na drie jaar overwon ze haar angst en reed ze in galop door de rijbaan. Weer een paar jaar later maakte ze van haar hobby haar werk. Ze trainde de paarden op handel- en springstallen en maakte ze zadel mak. Nu geeft ze naast de trainingen ook veel les aan andere ruiters, met en zonder bit. Haar persoonlijke ervaring komt daarbij goed van pas.

Marieke is de schrijfster van het e-book ‘Bit en bitloos’.

“Bitloos rijden kan oudere paarden net een beetje meer comfort bieden.”