Paardsignalen op stal

Menke Steenbergen

Het paard probeert ons op allerlei manieren iets te vertellen en het is onze taak om te luisteren. Maar dan moeten we al die signalen natuurlijk wel kunnen herkennen en verklaren. Daar gaat Menke van Steenbergen bij helpen. Aan de hand van foto’s en films, legt ze eerst uit wat paardsignalen zijn. Daarna krijgen deelnemers van haar lezing een checklist voor huisvesting. Op dit lijstje staan aandachtspunten voor comfort, stress en gezondheid. En dan gaan deelnemers in kleine groepjes opzoek naar signalen in de stallen van De Paardenkamp. Samen met Menke worden die signalen dan verklaart.

Let op, deze lezing maakt je heel alert en wanneer je eenmaal op signalen gaat letten en resultaten ziet van het luisteren, kun je misschien niet meer stoppen.

Drs. Menke Steenbergen MA studeerde Diergeneeskunde voor landbouwhuisdieren en Bestuurs- en Organisatie wetenschappen. Ze combineerde alle kennis als veterinair adviseur voor het Ministerie van Landbouw. Nu runt ze haar eigen trainings- en adviesbureau Centaur Consulting. Daarnaast is Menke een fanatiek amazone, gediplomeerd instructeur en schrijfster van het boek ‘Paardsignalen’ en bijbehorende site paardsignalen.nl.

“Soms hoor ik paardenhouders zeggen: ‘maar dat doet mijn paard al heel lang’. Mijn antwoord: dan probeert je paard je al heel lang iets te vertellen.”