Mestonderzoek en wormbestrijding
Eens in de drie maanden ontwormen, dat was jaren geleden het advies. Maar dat is veranderd. Om resistentie tegen wormmiddelen te voorkomen, wordt onnodig behandelen afgeraden. “Het advies is om mestonderzoek te doen en een gerichte therapie te gebruiken”, zegt paardenarts Nikae te Moller. Deze aanpak zit alleen nog niet bij elke paardenhouder in het systeem. Over het nut ervan verschillen de meningen soms ook. Nikae wil daarom graag duidelijkheid bieden. Ze wil precies uitleggen waarom deze manier beter is en hoe je dat aanpakt. Wanneer verzamel je bijvoorbeeld de mest, hoe werkt zo’n mestonderzoek, welke behandelingen zijn mogelijk en hoe ziet een ontworm-jaarplan er dan uit? Al deze vragen worden beantwoord.
Voor eigenaren van een ouder paard is deze lezing zeker van belang, want oudere paarden zijn gevoeliger voor ziektes in algemeen, maar ook voor wormen. Zelfs een bejaard paard dat zijn hele leven op de oude manier is behandeld en nooit problemen heeft gehad, haalt een voordeel uit de nieuwe manier van wormbestrijding. “Het is in alle gevallen beter om het ontwormbeleid volgens de nieuwe inzichten aan te passen.”
Nikae te Moller is afgestudeerd aan de Universiteit Utrecht en werkt daar als paardenarts op de ambulante paardenkliniek. Buiten haar diensturen is ze druk bezig met haar promotieonderzoek naar de diagnostiek en therapiekeuze bij artrose en kraakbeenschade. Het gaat daarbij niet om oudere paarden, maar om vroege diagnostisering bij jongere paarden.
“Wormeitjes zie je níet met het blote oog.”