Eerste hulp voor paarden

Petra Witt
11.00 uurPK 5
14.30 uurPK 2
16.30 uurPK 13

Je haalt je paard uit zijn stal of van het land en hij blijkt een verwonding te hebben. Wat doe je? Wanneer bel je de dierenarts en wat kun je zelf doen? Deze vragen gaat paardenarts Petra Witt beantwoorden. “Want je kan zelf al veel doen”, zegt ze. “Zeker als je de juiste spullen in je stalapotheek hebt. Die nemen we daarom ook door. Er zijn allerlei zalfjes en wonddressings op de markt en het is goed te weten hoe ze werken en bij welke wonden je wat kan toepassen of wanneer je het beter kan laten.” Aan de hand van beeldmateriaal laat Petra de verschillende stadia van wonden zien zodat bezoekers de ernst leren inschatten. Sommige wonden worden volgens haar namelijk onderschat, terwijl andere een stuk ernstiger lijken dan ze zijn. Die verschillen laat ze zien. Dat betekent dat er dus wel wat bloederige foto’s voorbijkomen, maar daar staan veel praktische tips en handvatten tegenover. Het oudere paard komt uiteraard ook aan bod. Bij die paarden kan het namelijk voorkomen dat een wond maar niet lijkt te genezen. Dan is het goed om verder te kijken. Misschien is er meer aan de hand en heeft het dier een onderliggend probleem (bijvoorbeeld PPID). Dit kan invloed hebben op de wondgenezing.

Petra Witt is paardendierenarts en heeft diergeneeskunde gestudeerd en deed daarna veel ervaring op bij Dierenkliniek Wolvega. Nu werkt ze bij de Utrechtse Universiteitskliniek voor Paarden en rouleert binnen alle afdelingen. De ene keer staat ze bij interne geneeskunde, dan bij heelkunde en een volgende keer bij anesthesie. Petra was als kind al bezig met paarden en heeft ook nu nog haar eigen paard.

“Wondgenezing verschilt bij paarden, pony’s en ezels. Ook de leeftijd heeft invloed. Kijk daarom niet alleen naar de wond, maar naar het hele dier.”