Recreatieve sport Trec, ook geschikt voor ‘oudjes’

Carla van der Plas
12.00 uurPK 8
14.30 uurPK 11
16.30 uurPK 8

Voor een trektocht moet je kunnen kaartlezen, je paard onder controle houden en veilig eventuele obstakels kunnen overwinnen. Zie hier de drie onderdelen van Trec. (Technique de Randonnée Equestre de Compétition) Het idee werd ooit bedacht door Franse paardenverhuurders. Die wilden de bekwaamheid van toeristen testen voordat ze hen een paard meegaven en die ‘test’ wordt nu in wedstrijdverband gereden.

Het eerste onderdeel is een oriëntatierit die deelnemers enkel met een kaart en kompas afleggen. Dan volgt de gangenproef. Hiervoor rijden combinaties in een baan in een zo langzaam mogelijke galop de ene kant op en in een zo vlot mogelijke stap weer terug. “Het gaat om tempocontrole”, legt Trec amazone Carla van der Plas uit. “Het lijkt simpel, maar die simpelheid maakt het nog heel lastig.”

Het derde onderdeel is een obstakelparcours met zestien natuurlijke hindernissen. Denk bijvoorbeeld aan een waterpassage, laaghangende takken, een smalle doorgang of een boomstam om overheen te springen. Hindernissen die je liever niet neemt, mag je overslaan. Je krijgt dan nul punten voor dat obstakel, maar je kan gewoon doorrijden en wordt niet gediskwalificeerd. Het bijzondere is ook dat je in dit parcours punten scoort met saamhorigheid en samenwerking met je paard. Snelheid is niet het belangrijkste. Dat maakt het ideaal voor ruiters met een ouder paard, want die combinaties zijn vaak nog beter op elkaar ingespeeld. “Trec heeft weinig met leeftijd te maken. Zolang een paard gezond is en een basisconditie heeft, kan hij meedoen. Het is heel laagdrempelig.”

Carla van der Plas ontdekte Trec in 2008. Ze viel direct voor de afwisseling van de proeven, de gezellige sfeer onderling en het samenwerken met het paard. Als bestuurslid van de Trec Club Nederland helpt ze de sport promoten en groeien.

Carla rijdt regelmatig wedstrijden op de pony van haar dochter en geeft Trec demo’s op haar eigen 23-jarige paard. Ze heeft ook een 31-jarige Welshpony op stal staan die nog af en toe meedoet met Trec trainingen.

“Op Trec wedstrijden zie je meerdere paarden die ouder zijn dan twintig. Vorig jaar deed er zelfs een oudje van 27 mee.”