Geef een (sport)paard een tweede carrière

Carola Beekman
10.00 uurPK 8
12.00 uurPK 15
13.30 uurPK 7

Als een paard ouder wordt, is er een waardevolle nieuwe carrière mogelijk als therapiepaard. Dergelijke therapie werkt voor jong en oud, bij tal van neurologische aandoeningen, van depressies tot traumaverwerking. Vooral bij autisme worden opzienbarende resultaten bereikt. Het werk met paarden brengt veranderingen in de hormoonbalans teweeg, waardoor deelnemers ontspannen en tot leren en communiceren komen.

Carola werkt het liefst met paarden van 10 jaar en ouder, omdat die meestal al veel hebben gezien en gedaan. Ze gebruikt ze voor duorijden (waarbij een kind voorop wordt genomen), aan de lange teugel, voor sensorisch werk (waarbij iemand door op een paard te liggen of aanraking ontspant) of vrijheidsdressuur (wat de communicatie op gang brengt). Ze legt uit hoe je hier zelf mee aan de slag kunt, zodat je mensen met problemen uit je naaste omgeving kunt helpen en tegelijk iets leuks en nuttigs kunt doen met je oudere paard.

Carola Beekman begon 20 jaar geleden in het basisonderwijs, maar verdiepte zich tijdens haar studie al in kinderen met speciale onderwijsbehoeften. Ze was daarnaast van jongs af aan een echt paardenmeisje en volgde de opleiding tot instructeur bij rechtrichtspecialist Marijke de Jong. Als vertegenwoordiger van de Horseboy Foundation in Nederland heeft zij haar beide passies verenigd.

“Na z’n tiende heeft het paard vaak de mindset en de fysieke kracht om dit uitdagende en mooie werk te doen.”

 

Fotografie: Balance Photography