Pijnherkenning bij het paard, hoe werkt dat?

Janny de Grauw
10.00 uurPK 13
13.30 uurPK 3
15.30 uurPK 13

Een mens kan doorgaans goed aangeven waar het pijn doet en hoeveel. Een paard niet. Janny heeft als anesthesist ruime ervaring met verschillende manieren van pijnherkenning bij paarden en met de beperkingen die elke methode met zich meebrengt. Je krijgt uitleg over de VAS-scores, die ook bij de mens worden gebruikt, voor het scoren van pijn. Janny bespreekt het gebruik van samengestelde pijnschalen. Deze zijn ontwikkeld en wetenschappelijk getest voor diverse soorten pijn (o.a. acute orthopedische pijn, pijn na een koliekoperatie en pijn bij acute koliek). Een belangrijke ontwikkeling is het gebruik van gezichtsuitdrukkingen als maat voor pijn, een methode die bij het paard ook door verschillende wetenschappelijke onderzoeksgroepen (waaronder die van de Universiteit Utrecht waaraan Janny is verbonden) is onderzocht. Na deze lezing, die wordt verduidelijkt met foto’s en filmmateriaal, kijk je thuis beslist anders (en beter) naar je eigen paard en je kunt zelf oefenen met VAS-scores.

Janny de Grauw heeft eerst een paar jaar farmacie gestudeerd, voordat ze in 2007 afstudeerde als dierenarts. Hierna begon ze aan een promotieonderzoek naar pijn, ontsteking en weefselschade bij gewrichtsaandoeningen (o.a. artrose) bij paarden, waarop ze in 2010 is gepromoveerd. Door haar interesse in pijn en de bestrijding daarvan besloot ze zich te specialiseren tot anesthesioloog. Ze werkt als anesthesist en intensive care dierenarts in de operatiekamer en de intensive care van de universiteitskliniek in Utrecht en combineert de patiëntenzorg met onderwijs en klinisch onderzoek.

Het is best opvallend dat je bij paarden met koliek alleen al door naar het hoofd te kijken iets kunt zeggen over de hoeveelheid pijn die ze hebben.”