Wat bedoelt je paard nu echt?

Annemarie van der Toorn
13.30 uurPK 8
15.30 uurPK 12

“Waarom doet een paard wat hij als vluchtdier doet”, zegt paardentrainer Annemarie van der Toorn. “En wat bedoelt hij nou echt met zijn gedrag? Dat wil ik graag uitleggen.” Want het paard laat in de omgang allerlei gedragingen zien en wij moeten daarmee omgaan of daarop reageren. En dat gaat nog weleens mis. Soms interpreteren wij het paardengedrag namelijk anders dan het paard dit bedoelt. Leiderschap is bijvoorbeeld iets waar veel misverstanden over bestaan.

Naast algemene informatie over het paard als diersoort, wil Annemarie bezoekers motiveren ook te kijken naar de verschillen tussen paarden. Natuurlijk handelen ze grotendeels vanuit dezelfde instincten en leertheorie, maar daarnaast heeft elk paard specifieke behoeften en wensen, afhankelijk van zijn situatie. “De manier waarop jij of iemand anders gecoacht wordt, verschilt toch ook? Dat is bij paarden net zo.”

Aan de hand van filmpjes helpt Annemarie bezoekers gedrag te herkennen en vertalen. Vervolgens bespreekt ze welke acties en reacties van ons wel werken en welke niet en waarom. Ze houdt van interactie, dus bereid je voor op de volgende vraag: Wat zie jij op de filmpjes en welke stappen zou jij in die situaties nemen?

Annemarie van der Toorn is paardengedragstrainer, docent en auteur van het boek ‘Kijken door de ogen van het paard’. Daarnaast heeft ze een online leerplatform ontwikkeld, e-quine.com, waar ruiters onder andere een opleiding tot paardengedragstrainer kunnen volgen.

“Wat heeft jouw paard, met zijn verhaal en zijn achtergrond nodig? Dat wil je weten.”