Hoefbevangenheid voorkomen en behandelen
In het acute stadium is hoefbevangenheid vooral erg pijnlijk voor het dier. Snel ingrijpen is belangrijk omdat de aandoening ook kan leiden tot chronische, onomkeerbare veranderingen in de ondervoet. Daarom vindt paardenarts Janneke Sleutjens het erg belangrijk dat elke eigenaar weet wat deze vervelende aandoening inhoudt. En hoe je het kan voorkomen.
Bezoekers van haar lezing kunnen dan ook rekenen op veel praktische tips en informatie over preventie en over de therapiemogelijkheden, het stalmanagement, medicatie en aangepast beslag, mocht het toch zover komen.
Hoefbevangenheid is niet per se een ouderdomskwaal. Het is een vaak voorkomende aandoening bij paarden en pony’s van alle leeftijden. Maar er is wel een relatie tussen hoefbevangenheid en Cushing of PPID en daar zal Janneke dan ook extra aandacht aan geven.
Tijdens deze lezing wordt de feitelijke kennis zoveel mogelijk ondersteund met foto’s, anatomisch beeldmateriaal en korte filmpjes.
Janneke Sleutjens is erkend paardenarts en werkte een jaar in Amerika, twee jaar in Engeland en is nu alweer enkele jaren verbonden aan de ambulante paardenkliniek van de Universiteit Utrecht. Haar belangstelling gaat vooral uit naar interne ziekten en oogproblemen.
Eerder had ze zelf paarden en reed ze veel, maar door haar drukke agenda heeft ze daar nu geen tijd meer voor.
“Snel ingrijpen is belangrijk bij hoefbevangenheid en ik wil graag uitleggen waarom.”