Voortplanting bij oudere merries
Je wilt heel graag nog een veulentje fokken, maar inmiddels is je merrie al zeventien. Kan het dan nog? Dierenarts Kaatje Ducheyne vertelt je tijdens haar lezing meer over de mogelijkheden en beperkingen van voortplanting bij oudere merries.
De korte versie is dit: vaak kan het nog best. Toch zijn er enkele mitsen en maren en er moet naar de individuele merrie gekeken worden. Zo neemt de vruchtbaarheid af naarmate de merrie ouder wordt, waardoor een merrie misschien moeilijker drachtig wordt. IVF of embryotransplantatie kunnen dan een optie zijn, maar dat brengt bepaalde kosten met zich mee. Is het dat waard? De situatie varieert per merrie en eigenaar en daarmee verschillen de opties. “Het is goed te weten wat de limitaties zijn”, zegt Kaatje. Wat kan nog wel en wat niet? Welke mogelijkheden zijn er en wat is realistisch? En wat zijn de eventuele problemen waarmee je te maken kunt krijgen? Kaatje zet de punten helder op een rij zodat je als eigenaar een weloverwogen beslissing kan nemen.
Kaatje Ducheyne studeerde dierengeneeskunde aan de Universiteit van Gent. Na haar studie kreeg ze een baan bij de dierenkliniek in Someren. Hierna startte ze haar specialisatie voortplanting aan de Universiteit van Gent en tijdens deze periode werkte ze onder meer in een Embryotransplantatiecentrum in België en Argentinië. Nu werkt ze aan de Universiteit Utrecht waar ze haar specialistenopleiding afwerkt en bezig is met haar doctoraat, een onderzoek naar het invriezen van paardeneicellen.
“Sportmerries krijgen soms op latere leeftijd nog een veulen, na hun carrière. Dat hoeft geen probleem te zijn.”