De aard van het gedomesticeerde paard

Annemarie van der Toorn
14.30 uurPK 9
15.30 uurPK 8

voerstress paarden voorkomen

Over ‘natural horsemanship’ heeft ze het liever niet. Die term kan een vertekend beeld geven, vindt trainster en paardengedragsdeskundige Annemarie van der Toorn. Want het houden van paarden ís niet natuurlijk. Onze paarden staan op stal of buiten achter een hek, ze kunnen meestal niet zelf kiezen wat en wanneer ze eten en wij bepalen wie hun vrienden zijn.

Annemarie heeft het in haar lezing daarom bewust over de aard van het paard én de invloed van domesticatie. Want goed welzijn hangt grotendeels van ons af. Wat kunnen we hem bieden in deze onnatuurlijke omgeving? Hoe gaan wij met hem om? Hoe reageren we op zijn gedrag? “Soms denken we nog te veel vanuit onszelf”, zegt Annemarie. “Antropomorfisme, paarden menselijk gedrag toekennen, veroorzaakt vaak de problemen.” Dit kan te maken hebben met een gebrek aan kennis over kuddegedrag en zijn instinct. Annemarie wil je daarmee helpen. Daarom geeft ze tijdens haar lezing inzichten en informatie. Hoe leert een paard? Hoe zit zijn psyche in elkaar? Hoe kun je zien of hij zich prettig voelt? Dat legt ze uit. Vervolgens laat ze ook zien hoe je deze leerstof kan toepassen in de praktijk.

Annemarie van der Toorn is paardengedragstrainer, docent en auteur van het boek ‘Kijken door de ogen van het paard’. Ze heeft haar eigen bedrijf E-quine.com en biedt de erkende opleiding aan tot Instructeur Paard & Gedrag.

“Antropomorfisme veroorzaakt vaak problemen.”